Olimpia


Az egyik amerikai TV társaság majdnem 1 milliárd dollárt fizetett a kínaiaknak azért, hogy bizonyos eseményeket, pl. az úszás döntőket és tornát úgy igazítsák a programba, hogy az amerikai nézők otthon kényelmes esti órákban élőben tudják követni ezeket a fontos eseményeket. Ez persze azt jelenti, hogy Pekingben reggel kell versenyezni a sportolóknak, ami számukra nem optimális...

Így aztán van olimpia a tévében dögivel. Az igaz, hogy mivel 12 óra az időeltolódás Pekinghez képest, az élő adás (eddig úszás, torna) itt este 10 táján kezdődik, így sok versenyszám szintén hajnalra esik, mint otthon, de van mit nézni, napközben is megy olimpia több adón is. A közvetítések érthető módon főleg a hazai sportolókat követik, akik szinte minden sportágban szerepelnek, de úgy, hogy a legtöbb helyen a versenyszám után egyből tudnak a sportolókkal interjút készíteni még a helyszínen. Azt gyorsan megjegyezném, hogy itt elégedett, boldog a versenyző, ha mindent kiadott magából, és mondjuk egyéni vagy országos csúccsal hatodik / tizedik lett. És alapvetően a sajtó is. Persze ha reális (!) esélyes betlizik, kicsit lehúzzák.

[Gyuszkó: Cseh Lacinak a fontos úszásait élőben láthattuk, persze mert a Phelps ellen úszott. A kommentátorok jól ejtették ki a nevét, és dícsérték, a döntő előtt és a döntő után is, mint Phelps méltó vetélytársa. Amikor a második döntőjében a rajtkövön rajta időzött a kamera egy pár másodpercig, kábé így szólt az amerikai kommentátor: "A familiar face, Hungarian László Cseh, who beat Lochte in the 400 medley to win a silver medal behind Phelps a couple of days ago." Szóval szerintem tök jó fejek az amerikai kommentátorok, és nem azon bosszankodnak folyton, hogy ki doppingolt, és melyik bíró csalt. Személyes megjegyzés: ha valaki a Csehvel kapcsolatban arról beszél, hogy Phelps biztos csak azért verte meg, mert doppingolt, az implicite azt is elismeri, hogy Cseh is doppingolt. Én ehelyett inkább azt látom, hogy csodálatos sportemberek életük legjobbjával küzdenek egymás ellen, és köztük van a Cseh is. Láttuk még Gyurtát, meg a magyar női 4x200 váltót, meg egyszer véletlenül odakapcsoltak a magyar női vizilabda válogatott meccsére. Kábé ennyi magyart láttunk, de talán majd mutatnak egy kis kajak-kenut is jövő héten.]

Most jön a lényeg, ami miatt elkezdtem ezt a bejegyzést: van egy kedvencem, tegnap óta. Úgy hívják, hogy Uchimura Kohei. Japán tornász, tegnap az egyéni összetettben ezüstérmet nyert. Vicces a - japán módra vagány - szemébe lógó haja, és azért szimpi még, mert nem úgy néz ki, mint a többi - papírforma szerint esélyesebb - tornász, akik elmennének bérgyilkosnak, olyan kafferek és olyan vérszomjasan néznek minden pillanatban. Ő mosolyogni is tud. Persze lehet hogy segít a dolgon, hogy ő még fiatal, 19 éves. Annyira magasra tud emelkedni ugrás közben és talajon is, hogy csak na. Nagyon látványosak a magas elemei! A 24 versenyzőből tegnap ő kapta a legmagasabb pontszámot talajon, remélem, egyéniben a szerenkénti döntőben még szerez egy szép érmet! És persze hajrá magyarok!

Ti kinek szurkoltok?

U.i.: Tegnap megjelent egy érdekes cikk dopping témakörben.

12 megjegyzés:

Unknown írta...

Csak eszembe jutott még egy magyar vonatkozás: a sikeres amerikai női tornacsapat főedzője az erdélyi magyar származású Károlyi Márta, már évtizedek óta, a férje Károlyi Béla, szintén tornász edző, a stúdióból kommentálja az eseményeket, és minden gyakorlat után bemutatják, ahogy hetvenéves létére csapkdova veri örömében, bánatában az asztalt és gesztikulál. Az erős magyar akcentusa mindkét Károlyinak megvan, még harminc év Amerika után is. A mai aranyérem után a stúdióban ölelgetni, puszilgatni kezdte a riportert, majdnem leborította a székéről. Szinte brazilos lelkesedés harminc év edzősködés után is!

Olgi írta...

Annyira belejöttünk már a blogírásba, hogy a saját kommentjeinkkel szórakoztatjuk magunkat. Csomóan visszaírtok mailben, hogy olvastok minket, és hogy írjuk, írjunk, de mi itt is szivesen vesszük a visszajelzéseket! "Névtelenként" a legegyszerűbb beírni. Hajrá magyarok!

Timi írta...

Hát, én nem nagyon követem az olimpiát. Esténként, amikor Zsolti hazajön a munkából, beszámol nekem, hogy aznap épp mi történt magyar színekben. (Na ja, én egész nap nézhetném a tévét, de nem teszem, ő viszont munka közben internetezik...)
Ezt csak azért írtam meg, hogy örüljetek, hogy valaki kommentel. :)

Ja, és Csabi már 73 centis! Tudom, hogy ez nem tartozik a témához, de én igencsak örülök, hogy belódult a magassága a gyereknek. Mert ha megnő, lehet, hogy még olimpikon lesz belőle...

Olgi írta...

73 centis? Az igen! :) És a többi meg izgi, mert ki tudja, hogy téli, nyári vagy matek olimpikon lesz belőle...

Olgi írta...

Ötödik lett a tornászom talajon. Sajna nem láttam a gyakorlatát, azt tudom, hogy kicsit kevesebb pontot kapott, mint pár napja.

morcs írta...

A német kommentátor Céh-nek mondja a Cseh nevet. Róla nagy elismeréssel beszéltek.
A német - magyar női kézilabda meccs után persze azt mondták, hogy "nem igazság".
Kiváncsi lennék, mennyit kapnak nálunk az ezüstérmesek.

Olgi írta...

18 millio egy magyar egyeniben nyert ezüsterem. Lacinak kiegesziti Demjan darabonkent 20-ra.

Névtelen írta...

Miért is jelenti azt implicite, hogy Cseh is doppingolt?

Unknown írta...

Igazából senki sem doppingol, csak injekciós tűvel szúrkálja magát arra vigyázva, nehogy a szer rajta legyen a tiltólistán...

Névtelen írta...

Ez igaz, csak nem válasz.

Unknown írta...

Őszintén: oké, hogy kicsit ködös, az eredeti mondatom, de a névetelen hozzászóló kérdése is pontatlan, nem értem, mire vonatkozik.

Az eredeti mondatomban volt egy "HA", tehát ami utána jön, az hipotetikus. A lényeg nem az, hogy Cseh doppingol, hanem a következő nyakatekert gondolatot próbáltam átadni: ---Egy mezei sportrajongó, mint én, aki csupán a médián keresztül informálódik, éppen annyira lehet biztos abban, hogy Cseh doppingol, mint hogy Phelps doppingol: semennyire.---

Azt szeretném még hozzátenni, bárki is legyen a névtelen hozzászóló, ha Phelps utólag lebukna, akkor egyik szemem sírna, másik nevetne, de ha Cseh lebukik, akkor mindkettő sírna. Persze csak metaforikusan, mert nem vagyok sírós típus.

Névtelen írta...

Névtelen hozzászóló kegyetlen. Egyikért sem sírna ha kiderülne róla, hogy doppingolt.
Remek lehetőség egy lusta embernek a névtelen hozzászólás.