Men in Black


És akkor elgurult mellettünk egy sötétített ablakú fekete kocsi...

Éppen Thanh-jal sétáltunk a Cornell kampuszán, és ezt a kocsit láttuk. A tetején gyorsan forgott az a semmire sem hasonlító fittyfene, és maga a kocsi alig mozgott, szinte egy helyben topogott. Mi és más járókelők is felfigyeltünk a dologra, és pontosan emlékszem a történtekre, legalábbis arra, ami a piros villanás után történt. Odamentünk többen a kocsihoz, és egy másik járókelő megkérdezte, hogy hi wassup, micsoda ez a bigyó? Azt mondta a kocsiban ülő, de a kormányt nem fogó fiatalember, hogy ez egy Cornell Racing fejlesztésű robotvezérlésű kocsi és a tetején egy lézersugár forog, azzal tájékozódik. Találtam egy videót is, de nem túl izgi.

Utánanéztem, mert valami versenyre készülnek. Tavaly egy robotvezérlésű kocsival egy utcai pályát kellett teljesíteni a 2007 Urban Challenge elnevezésű versenyen, melyet a Pentagon szponzorál, fődíja kétmillió dollár. Évente rendez egy ilyen versenyt a DARPA. A következő futam sivatagban lesz.

Ezen a honlapon úgy látom, hogy a tizenegy döntős versenyző kocsi közül hat ért célba, közte a Cornellé. A győztes Carnegie Mellon négy óra alatt, kábé húsz kilóméter per órás átlagsebességgel teljesítette a távot. Persze ez csak játék, szerintem, de magas szinten. A versenyen volt egy kisebb incidens, összeütközött a Cornell és az MIT kocsija. Egy másik kép alapján talán kimondható, hogy az MIT kocsija valósággal felölkelte a Cornellét, ezzel szemben a kissé röhejes videó azt bizonyítja, hogy jól "összevesztek", és sarokba szorították egymást. Mindegy, mert egy másik csapat teherautóját diszkvalifikálták, mert nekiment egy plázának.

1 megjegyzés:

morcs írta...

Ez jó ...
De ne szálljatok be, akkor se, ha hívnak.