St. Patrick's Parade


Megint nagy nap, ezúttal Szent Patrikot ünnepelték, az írek védőszentjét, aki a legenda szerint kiűzte a kígyókat Írországból. Úgy tűnik, az az igazi amerikai, aki ősei közt fel tud mutatni néhány ír alapító atyát. Nyilván Obama is ír származású, mint ahogy a dal is bizonyítja. De ezen a napon mintha mindenki kicsit ír lenne.


Ithacától száz kilométerre van Syracuse, ahol próbálják őrizni a maguk ír múltját. Hát ebből mára a fejjel lefelé álló közlekedési lámpa, és a Szent Patrik Napi Felvonulás maradt, ahol a környék apraja-nagyja, profik, amatőrök, cégek, civil szervezetek mutatják be magukat a kordon mögött álló nézőknek. Tűzoltók, iskolás tánccsoportok, kerületi seriffek, rendőrök, skótdudások, templomi gyülekezet, veterán katonatisztek, kadétok, helyi villanyszerelő vállalkozók, bohócdoktorok, kutyamenhely, idős néni élő malaccal, zöldre festett palotapincsi, rockegyüttes. Összesen több mint száz csoport. Magukkal hozták a csillogósra pucolt régi tűzoltóautót, és az újat is, meg a páncélkocsit. Magukra öltötték az idétlen jelmezeket, vagy a vasalt egyenruhákat. A lényeg, hogy minden zöld legyen - az írek kedvenc színe. Kissrác szalutált a tűzoltóknak. A közönség éljenzett, a rendőröknek is, bár ez csak nekünk volt kicsit szokatlan. Vannak fotóink, és ez a szerkesztett videó:



Olyan hosszú volt a felvonulás, hogy nem bírtuk végignézni... három óra után el kellett mennünk körhintázni.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

megőrülök, mennyit ünnepelnek!

Unknown írta...

Kicsit csalóka ez a dolog, hogy milyen sokat ünnepelnek, mert a Dragon Day és a St. Patrick's Day nem véletlenül van ilyen közel egymáshoz: az eredeti sárkány valójában a St. Patrick által elűzött kígyót jelképezte.

Unknown írta...

Idézet a New York útikönyvemből, az Empire State Building díszkivilágításáról: "A nemzeti ünnepeken piros, fehér és kék, Szt. Patrik napján zöld, hanuka idején pedig kék és fehér színű fények világítanak." :) Tényleg nem veszik félvállról ezt a Szent Patrikot :)