Dragon Day


A Cornell Töke után egy másik Cornelles diákcsínyről írok, a Dragon Day-ről (a Sárkány Napjáról), mely egy több mint 100 éves hagyomány a Cornellen. Idén épp péntek tizenharmadikán történt, általánosságban szólva pedig a tavaszi szünet előtti péntekre szervezik.

1901-ben Willard Straight, egy végzős építészhallgató kitalálta, legyen egy ünnepnapja az építészhallgatóknak, és építettek egy Sárkányt, amivel felvonultak a kampuszon. Megjegyzés: róla van elnevezve a Willard Straight Hall, a kampusz közepén található diákklub, menzával, könyvtárral, bálteremmel. Nem a Sárkány miatt, hanem mert az ő pénzéből épült. Straight felnőttként sikeres üzletember volt a J.P. Morgannél, és híres diplomata a pekingi USA nagykövetségen. Tanulságos, hogy egy ilyen rosszcsont diák milyen elismert emberré nőtte ki magát.

Straight fiatalkori diákcsínye a mai napon többet jelent minden szakmai sikerénél. Többszáz hallgató farsangi jelmezbe öltözött, és a Sárkányt végigkísérték portyázása alatt a kampuszon. Ezalatt a Sárkány "megküzd" a műszakisok Főnixével, a műszakis diákok ugyanis megirigyelve a Sárkányt, megteremtették a maguk hagyományát. A műszakis Főnix sajnos nyomában sincs a Sárkány hatalmas méreteinek. A felvonulás végén a Sárkányt rituálisan elégetik a kampusz központi tisztásán.

A felvonulás alatt be kellett mennem egy szemináriumra, úgyhogy kicsit hiányosak a feljegyzéseim. Egy biztos, idén New York Állam egy új rendelete alapján nem engedték elégetni a Sárkányt. Diákcsíny ide vagy oda, az állami és egyetemi rendőrség, tűzoltóság, környezetvédelmisek, és további biztonságiak jelenléte mellett nem merte senki áthágni a törvényt, így a Sárkány a lángok helyett rendhagyó módon csavarhúzó általi halált halt a menet végeztével. Vannak saját fotóim és videóim is.

A Sárkány Napját beharangozó események sorozatáról is be kell, hogy számoljak, bár ezeket csak a hírekből ismerem. Kicsit olyanok, mint amikor a Griffendél megvicceli a Hugrabugot. Vagy fordítva. Korábban olyan is volt, hogy egy élő malacot engedtek szabadon a teázóban, de most az idei események a fontosak.

Két nappal a Sárkány Napja előtt ötven építészhallgató jelent meg az egyetemi könyvtárban, az Olin Library-ben, mondván, szeretnének kivenni fejenként kilencvenkét könyvet, köztük egy-egy MatLab példatárat, de majd holnap visszahozzák. Közben az épületet nem hagyták el, és hangoskodtak.

Egy nappal korábban pedig zöldre festett, félmeztelen, eszement építészhallgatók rohantak át a Duffield Hall-on, a műszakisok főhadiszállásán (pont ahol én is dolgozom), azt ordítva, hogy "Dragon Day":



És még egy ráadás, egy a 20-as évek elejére tett fotó az akkori Sárkányról. (Fotó a wikiről lopva.) Figyelitek a parkoló kocsikat?



2 megjegyzés:

Unknown írta...

Hmm, nem lenne logikusabb a főnix madarat elégetni? :)
És a sárkánynak miért a hasából jön a füst? :)

Unknown írta...

Hát igen, van itt egy kis fogalmi zavar... De asszem ilyen kínos részletekkel nem lehet megzavarni az bulizó tömeget.