Közérdekű csalás?


Egy indexes cikk - "Lakást akartak, mindent aláírtak" - alapján kicsit elgondolkodtam, hogy ki is járt rosszul ebben a csalásban? Senki. És az érintettek? Mindenki jól járt! Kérdőjel.

A cikk alapján kábé a következő történt. Négy résztvevő van, egy panellakását eladni kívánó tulaj, egy nincstelen család, egy bank, és egy csaló. A csaló jövedelemigazolást hamisít, hogy a nincstelen család tízmillió forint hitelhez jusson, amiből a csaló zsebrevág kétmilliót, és nyolcmilliót megkap a volt tulaj. És mindenki örül: a volt tulaj a nyolcmilliónak, a csaló a kétmilliónak, a bank pár hónap nemfizetés után lefoglalja és értékesíti a lakást, ahonnan a nincstelen család visszaköltözik a faluba. Mindenki pluszban van, kivéve a nincstelen család, aki visszajut kiinduló állapotába, bár egy pár hónapig a panelben lakhattak. Szóval mindenki nyert egy kicsit az ügyön! Énisénisénis!

Ilyen csalók vezetésével talán az egész országot fel tudnánk virágoztatni! Vagy mégsem? Szóval ki veszített az ügyön? Várom a megfejtéseket!

5 megjegyzés:

veghal írta...

Olvasd végig Gyuszkó! A vételár jelentős része állami támogatás (tehát ezen a néhány félen kívül mondhatjuk úgy, hogy tízmillióan károsulnak).
A bankok is megszívták, mert nyilvánvalóan hitelképtelen embereknek adtak hitelt jóval felülértékelt a lakásokra, tehát árverezéssel se jönne vissza az áruk.

L

Unknown írta...

Teljesen igazad van, számítottam erre a válaszra, és így lesz igazán érdekes a dolog. A rejtvény kedvéért költözzünk át Utópiába, mely mindenben megegyezik Magyarországgal, csak az állam nem ad ilyen támogatást, a bankok pedig óvatosak, és csak annyi hitelt adnak, amennyit tényleg ér a ház. Szóval a bank el tudja adni tízmillióért, a tulajnak viszont nagyon sietős a dolga, és örül a nyolcnak is. Így mi a megfejtés?

veghal írta...

Szerintem ez is elég világosan kiderül a cikkből. Pl.

"Aztán találni kellett olyan kétségbeesett, a lakásuktól évek óta megszabadulni akaró eladókat..."

Általában igaz, hogy amikor az apeh/bank árverez valamit, azt jóval a piaci érték alatt tudja eladni. Ezért (és az ingatlan árak változása miatt) vannak olyan szabályok, hogy a piaci érték legfeljebb x százalékára lehet hitelt felvenni, ahol x normális esetben max. 50, de mostanában 80-ig is felment. Nem mellesleg ez utóbbi tény igen szoros összefüggésben van a hitelpiaci válsággal.

Szóval ezek évek óta amúgy is eladhatatlan panelek, és a bank biztos nem tudja eladni annyiért, amennyiért a tulaj adta el. És ha Utópiában az állam nem ad bele semmit, és a vevőknek sincs semmijük, akkor ezen a bank bizony nagyot bukik... (És az eladhatatlanságba most még nem számoltuk az állami jelzálogot, ami itt szintén van).

Unknown írta...

Váó, gyors vagy, én pedig rossz rejtvényt adtam fel. Amire én gondoltam, az nincs benne a cikkben, és még te sem írtad le. Nyilván megfejtetted volna ha jól teszem fel a kérdést, de nem sikerült, és ezért a tekervényes észjárásom okolható. Képzeld el, én reggeltől estig állandóan együtt kell, hogy éljek ezzel, mert nincs pótalkatrész az agyamhoz. Borzasztó.

Arra a megfejtésre gondoltam, hogy a csaló kivett kétmillió forintot a lakáspiacról, aminek egy lakás vételárában kellett volna lennie, és ezzel ő megkárosítja az összes lakását eladni kívánó tulajdonost. Például ha te is el akarnál adni egy hasonló lakást, akkor ezzel megnehezíti a dolgodat, mert az a kétmillió forint hiányzik a potenciális vevők kezéből.

Ebben szerintem az az érdekes, hogy ha nem csalnak az állami támogatással, szocpollal, akkor nincs belőle indexes cikk, sőt talán ki sem derül a sok bebukott hitel közepette. Mert ki reklamálna? A sok másik lakástulajdonos, aki nem tudja eladni a saját lakását? Nekik fogalmuk sincs az egész ügyről!

Névtelen írta...

Istenem. "A sok másik lakástulajdonos, aki nem tudja eladni a saját lakását? Nekik fogalmuk sincs az egész ügyről!" Lehet, hogy Utópiában az embereknek fogalmuk sincs arról mi történik a közvetlen környezetükben, de a valódi világban igen. Ha a nem említett városban laknál, vagy a régió lapjait olvasnád tudnád, hogy egyedül azért buktak be, mert mindenki orra előtt játszották ezt el.