Cornell-Princeton


Szombaton a Cornell Big Red jégkorongcsapatát néztük meg, ahogy a Princetoni Tigrisekkel bírkóznak. Óriási rangadó: ők a területi liga (Ivy League) első két helyezettje, továbbá országos szinten a Cornell az ötödik, a Princeton pedig a tizedik az aktuális ranglistán, amin USA összes egyetemi-főiskolai jégkorongcsapata szerepel. Gondolom, irtó meglepő, hogy vannak fotóink.

A Lynah Rinkbe, az egyetem 4267 fős jégkorong-stadionjába nem triviális bejutni egy ilyen meccs alkalmával. Aznap már nem volt jegy, de ez köztudott. Egy héttel a meccs előtt már csak vagy ötven jegyből tudtam válogatni. Vannak diákbérletek is, azokért már jóval a szezon kezdete előtt sorba kell ALUDNI, mert már hajnalban eladják az összeset. A hangulat garantált, a tét pedig az egyetem és a csapat presztízse. A csapat jelentőségét az is mutatja, hogy jövő héten a CBS, egy fontos országos tévécsatorna is közvetíti a meccsüket.

A meccs kicsit csúszott, mert elakadt a vendégcsapat busza. A zenekarok, a Maci, és a bírók már melegítettek, végül a csapatok is felvonultak, és megteltek a lelátók. És aztán folyton történt valami. Amikor a hangosbemondó a csapatok névsorát olvasta, a hazai játékosok nevét ováció kísérte, a vendégcsapat névsorát viszont a nézők "Boring! Boring!" ("Uncsi! Uncsi!") kiabálásokkal kísértek, és mindenki egy-egy nagy újságpapírt lobogtatott, mintha azt olvasná. Az újságpapírokat végül a névsor végeztével összegyűrve bedobálták, és a felkészült szervezők pillanatok alatt összeszedték a szemetet. Aztán jött a himnusz, aminek a közepén az egyik szót mindenki hangosan bekiabálta, pedig a dal többi részét csak halkan énekelte. De több hasonló ceremoniális elem is volt. Azt mondanom sem kell, hogy a meccs alatt végig nyomták a csapat saját indulóit, és az ellenfélnek szóló kedvességeket, mint például "You just s***! You just s***!", illetve "Good school, bad school, good school, bad school!". A csapat kabalafigurája, a Maci is produkálta magát: összeszólalkozott a vendégcsapat zenekarának karmesterével, valamint összetépett és megevett egy tigrist ábrázoló plakátot. A jégpályát (itt is) egy nagy kocka alakú géppel újították fel, aminek a sofőrje beöltözött királynak, koronával, palásttal. Voltak rendőrök, helyi szervezők, a Macinak volt személyi asszisztense, zenekarok, négyezer néző, a jégpályát ápoló munkatársak, egy csomó mindenki, nem is tudom honnan kerítenek ennyi embert egy ilyen kisvárosban. Érdekesség: a zenekarnak 51 jegy minden meccsen le van foglalva. Annak eldöntésére, hogy a zenekarból ki fér be ebbe a keretbe, bevezettek egy pontrendszert: sok pontot ér, ha egy zenész nem hoki meccsen is játszik. 25-40 zenész elkíséri a csapatot az idegenbeni meccsekre is.



És minden rendben lett volna, 59 perc után 1-0-ra vezetett a Big Red, a közönség lelkesen tapsolt, aztán átkozódva kivonult, mert az utolsó percben bekaptak két gólt, és 1-2-re kikapott a Cornell csapata. Hát ez van. Eddig még csak veszíteni láttuk a Cornellt. Talán mi hozzuk nyakukra a balszerencsét?

1 megjegyzés:

Olgi írta...

Azt természetesen rosszul gondoljátok, hogy én a laza részeknél visítozok a meccsen! (Biztos csak kicsit elmászott a hang meg a kép egymáshoz képest a videon.)