A zidőjárásról


Ma elkezdett esni Ithacában a hó. Olyan nagy valamit azért (még) nem kell elképzelni, mert a földön nem maradt meg, de akkor is. Talán tényleg itt a tél. Amiről annyit kell tudni, hogy a tél meteorológiailag ugyan itt is csak három hónapig tart, de a télre hasonlító időjárás akár fél évig is elhúzódhat. Van, aki ezen szeret viccelődni, hogy ennyi meg ennyi hó esett tavaly ekkor meg ekkor, van, aki csak annyit mond, hogy annyira azért nem kell megijedni, mert teljesen kibírható. Mint mindenhol máshol, itt is vannak enyhébb és durvább telek, kíváncsian várjuk, az idei milyen lesz.

Eddig egyébként várakozáson felül alakult az idő, nyáron volt 90 fok is, mármint Fahrenheit, (amit néha sokkal többnek éreztünk). Amin még mindig meglepődök, az az, hogy itt nagyon nagyon nagyon változékony az időjárás. Szóval az nem túlságosan jó módszer, ha az ember kinéz reggel az ablakon, és ez alapján eldönti, hogy pl. mit vegyen fel, mert a semmiből egy perc alatt bármikor jöhet egy hatalmas eső, szél, stb. De ugyanígy, rossz időből is lehet jó, akár rövid időre, akár hosszabbra, így szerencsére vénasszonyok nyarát is élvezhettünk októberben.

Időjárás-jelentést egyáltalán nem nézek, legalábbis a TV-ben, ezek a Fahrenheit-fokok annyira nem hoznak lázba, nekem aztán mindegy, hogy 40, 57 vagy 68 van. így aztán a legbiztosabb, ha itt a meleg nappaliban az asztalnál ülve nézem az olvadó hópelyheket, meg hallgatom a szelet, ami néha bizony eléggé belengeti a fákat. (Ez persze jól hangzik, de azért annak ellenére, hogy semmi kedvem nem volt reggel kimenni a lakásból, ma már voltam pénzügy meg magyar órán is.)

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tanulnod kellett, hogy az északi és déli nyitottság miatt az egész É-Ami terülte ilyen. Valami olyat kellett mondania a földrajztanárodnak, hogy gyakran lefagynak a virágok.

Olgi írta...

Szia!

Hiába, nem járhat mindenki Dürgőhöz föci órára, hogy mindent megtanuljon már általános iskolás korában a földrajzról...

Visszagondolva valahogy egyik földrajz tanárom sem lelkesedett igazán a tantárgyáért, mindig a szakpár volt a kedvenc, de azért a könyveket el kellett olvasni, úgyhogy a nyitottság nekem is rémlik. Viszont egy egész földrészre jellemző általánosításokba azért gyakran bepiszkítanak a helyi viszonyok. Itt pl. az őzek már a fagy előtt elintézik a virágokat.

Névtelen írta...

Szerencsére az általam űzött tudományban (ez mondjuk kicsit fellengzős szó volt, de a szakma meg kicsit lealacsonyító lett volna) ilyen kis helyi tranziensekkel nem foglalkozunk. :)

Névtelen írta...

Szerintem helyesen úgy mondjuk, hogy "Észak-Amerika középen észak-déli irányban nyitott". A másik névtelen hozzászóló

Névtelen írta...

Moderálódtam? :)

Pálma írta...

Én a szerencsések közé tartozom, legalábbis nekem is Dürgő volt a tanárom.(kedvencem):)
Ezért kijelentem, hogy a "másik névtelen hozzászóló"-nak van igaza...

Olgi írta...

Ezt arra alapozod, hogy Dörgő annak a kifejezésnek minden szavát fontosnak tartotta, hogy "Észak-Amerika középen észak-déli irányban nyitott", de azt soha nem említette, hogy "lefagynak a virágok"?

Pálma írta...

Ez így van. pl a térkép definíciójánál. Tuti, hogy egyest kaptál volna ha ezt mondod hogy: földünk kicsinyített mása. Ez ha jól meggondolod nagy gyagyaság, ezért a helyes válasz: gömb alakú Földünk kicsinyített mása. :)

Névtelen írta...

Engem nagyon bosszantott volna egy ilyen tanár.

Pálma írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Pálma írta...

Dürgő a világon legjobb föcitanár! Sajnálhatja az, akit nem tanított. Ugye Gyuszkó?