Sztereotípiák


Otthon sok emberben leegyszerűsítve az a kép él az USÁ-ról, hogy itt kövérek és buták az emberek. Eddigi tapasztalataim alapján határozottan kijelentem, hogy ez nem így van. Igaz, Ithaca nem valami reprezentatív környezet egyik tényező pontos megítéléséhez sem, mivel onnan indulunk, hogy a város kb. negyede csúcsértelmiségi, fele pedig a világ egyik legjobb egyetemén tanul.

A kövérségről most csak annyit, hogy a legtöbb ázsai származású nő mellett 120 kilósnak érzem magam. Szó mi szó, fincsik a sütik a boltokban, meg én is kifejlesztettem egy almás édességet, és ezek mellett nincs mérlegünk se. Azért ennyire csak nem lehet rossz a helyzet...

A másik téma, azaz hogy "a közérthetőség jegyében mindent jól rágjunk szájba" azonban létezik, és ma találtam rá egy remek példát, amit gyorsan meg is osztok veletek. Itt most hétvégén kell az órákat átállítani, egy órával vissza. A szomszéd házak lépcsőházaiban található postaládákra a következő lapot ragasztotta ki a közös képviselő:


A szöveg szerint egy órával kétféleképp(!) lehet visszaállítani az órákat, vagy vasárnap hajnali kettőkor, vagy pedig lefekvés előtt, szombaton. Világos. A legjobb azonban maga az ábra, ugye? Eleve, hogy rajzoltak egy ilyet, amit utoljára kb. elsőben kellett, csupa vicc. A rajzot követve, lehet, hogy az a szabály vonatkozik az átállításra, hogy csak az óra kismutatóját szabad mozgatni, a nagyot nem? Hmm, akkor ez mégis csak trükkös. Vasárnap hajnal kettőig hátha kitalálom a megoldást. :)

Ha már itt járunk, jön a másik kedvencem erről a hétről, a mikrós pattogatott kukorica csomagolásáról idézek: "Popping may take more or less than 2 minutes 30 seconds", azaz a kukorica 2,5 percnél hosszabb vagy rövidebb idő alatt készül el. Be kell látnunk, hogy ez egészen valószínű.

25 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az amerikai emberekről az a sztereotípiám, hogy nagyon hatékonyak és kreatívak. Aki ez utóbbira cöcögne, az éljen a németekkel :)
Az óra vicces, de a kukorica az korrekt. A 'more or less' ugyanis azt jelenti 'körülbelül'. Névtelen hozzászóló

Timi írta...

"more or less than 2 minutes 30 seconds", vagyis biztos lehetsz benne, hogy nem pont annyi. Vagy hamarabb vedd ki, vagy később, de SEMMIKÉPP SEM 2 perc 30 másodperckor!
Na jó, ez volt a matematikus megközelítés. A nyelvész szerint tényleg csak kábé. :P

Az órás dolog nekem is nagyon tetszik.

Névtelen írta...

A már évek óta É-Amiban élő névtelen hozzászólónak azt üzenem, hogy az, hogy "more or less" valóban azt jelenti, hogy körülbelül; az viszont, hogy "more or less than" azt jelenti, amit Timi, a matematikus írt. A másik névtelen hozzászóló

Névtelen írta...

Ugyan kedves dehogy élek Amerikában. Ne feljtsd el, hogy a nyelv nem matematika. Egyelőre az amerikaiak jobban tudnak angolul mint mi a lóról hátrafelé nyilazni.

Névtelen írta...

A(z) ""more or less than"" kifejezés 1-10. találata az összes, kb. 3 230 000 találatból. (0,26 másodperc) Khm.

Olgi írta...

Timi, örülök, hogy tetszett az kép! :)

Unknown írta...

Nekem úgy tetszenek az ilyen mondókák is, mint ez a "spring ahead, fall back", amivel megjegyeztetik a dolgokat. Szerintem tök hatékonyak. Sose felejtem el pl, amit Németországban tanítottak az égtájak megjegyzésére: "Nie ohne Seife waschen!" :) Persze ilyenek magyarul is vannak, pl a "hím sün" a közepek sorrendjére, vagy a "Petőfi ül", de az a tippem, hogy az USÁ-ban sokkal több ilyet tanítanak a nebulóknak.

A vita tárgyát képező mondatot egyébként úgy is lehet értelmezni, hogy a "may" szócska miatt nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy pontosan 2 perc 30 másodpercig tart a pattogás :P

Olgi írta...

Igen, valóban sokmindent tanítanak itt dallamokba, rímekbe szedve a gyerekeknek. Egy példamondat: "In 1492 Columbus sailed the ocean blue", egy közismert dal pedig az államok neveinek memorizálására a "Fifty Nifty United States". Ha valakit érdekel, keressen rá, sok előadásmódban meg lehet találni. Nem vitás, hogy ezek ebben a formában sokkal jobban megmaradnak, mint a magolás.

Névtelen írta...

Vén nutria sosem zúgolódik, kalamajkától iszonyodik.

Olgi írta...

És ez a mondat hogy van angolul? De nem more or less, hanem pontosan.

Névtelen írta...

Túlmutat a képességeimen, főként hogy a kezdőbetűket meg kellene a tartani. Azok hordozzák az információt.

Olgi írta...

Arra gondoltunk, KÁBÉ, hogy "Van nekünk sok Zürich közeli ismerősünk".

Névtelen írta...

Arra nem gondoltatok, hogy van olyan ismerős aki zürichi proxyt használ?

Unknown írta...

De.

Névtelen írta...

De tulajdonképpen minek nyomozni?

Névtelen írta...

Mert itt mindenki ismer mindenkit. És senki nem tudja elképzelni, hogy ki ír ilyeneket...

NévteLenke

Olgi írta...

Fene gondolta, hogy ennél a bejegyzésnél fog "kommentcsúcs" születni! De vajon tudja-e még valaki követni, hogy hányan írták ezt a 17 bejegyzést?

Olgi írta...

Szóval bejegyzés helyett megjegyzésre gondoltam. Így könnyű 18-nál járni...

Névtelen írta...

Mindenki ismer mindenkit? Akkor megyek széklábat faragni.

Névtelen írta...

Ohh, latom kiutkozott a magyar nevtelen hazmester mentalitas Olgieknal is. :) Erre mostansag kulonosen erzekeny vagyok.

Ami a tulmagyarazast illeti, az emberi hulyeseg alulrol nem mutat korlatokat, igy teljes mertekben megertem, meg ha nekunk europai IQ bajnokoknak szokatlan is. ;)

Névtelen írta...

Ohh, latom kiutkozott a meg kell védeni Olgiékat a gonosz névtelen hozzászólótól mentalitas is. :)

Olgi írta...

Persze, hogy kiütközött, elvégre mindenki miattunk van itt, bibi :) És az a tény, hogy minket szeretnek, és ennek hangot is adnak, az olvasóink mintájában egyértelműen felülreprezentált.

Szerencsére nem hiába melózunk, és egész sokan látogatnak erre az oldalra, úgyhogy szerintem sem ismer minden hozzászóló mindenkit. De látom, enélkül a megállapítás nélkül is inkább a kommentelésnél maradtál.

Soundria, tudod, az csak öröm, ha nő az olvasótábor! Biztos azt -is- jelenti, hogy jó a blog.

Névtelen írta...

Nincs kereslet a széklábra :) Még szép, hogy szeretnek. Kicsit eltűnődtem, miért pont tőlem kellene megvédeni, de végülis ide illik: Sztereotípia. Aki névtelen, az csak rossz lehet.
Na akkor: Véradó, szervdonor, adó 1% felajánló, önkéntes szociális munkás... Nem csak telefonos robbantó van a világon.

Névtelen írta...

nemtom hány névtelen van már itt, de akinek nem inge, ne vegye magára. :)
én nem a regular névtelennek szóltam be, hanem a rosszmájúnak.
Olgiékat amúgy nem tisztem megvédeni, inkább nevezzük szolidarításnak.

Névtelen írta...

Bemegy a kocsmába végtelen sok matematikus. Az első rendel egy sört. A második rendel egy fél sört. A harmadik rendel egy negyed sört. "Idióták", mondja erre a csapos, és kitölt két sört.