NORAD figyeli Santát


Itt Jézuska helyett a Santa Claus hozza az ajándékokat huszonötödikére virradó éjjel, ő egy Mikulás-Télapó-féle fazon, állandóan azt hajtogatja, hogy Ho-Ho-Ho, repülő szánon közlekedik, nyolc rénszarvas húzza, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, és Blitzrn, plusz ott van még Rudolph, akinek pirosan világít az orra, azzal vezeti fel a Santa szánját. Hát efféle mesékkel már nehéz meggyőzni a mai amerikai gyerekeket, akik űrhajókról, banki tranzakciókról álmodnak és akiket a Bahamákra visznek nyaralni. Ezért fel lehet hívni a NORAD-ot, az amerikai légvédelem központját, hogy a radarjaik szerint éppen hol jár Santa. A NORAD onnan lehet ismerős, hogy a nájnilevön után azzal vádolták őket, hogy lassan reagáltak. De karácsonykor mindig toppon vannak, le sem veszik radarjaikat a Santa pályájáról, és közvetítik a betelefonáló gyerekeknek. Tavaly 94000 gyerek telefonált be. Most, mikor ezt írom, éppen Új Zélandon repült át Santa:



Az egész 1955-ben kezdődött, mikor a Sears áruház egyik újsághirdetésében megadtak egy telefonszámot, hogy "kedves gyerekek, ezen meg ezen a számon elérhetitek a Santát". A telefonszámban egy számjegyet elírtak, így nem náluk, hanem az amerikai légvédelem központjában csöngött a telefon, a piros telefon, amin vagy a Pentagon vagy a tábornok hívja őket. A hívásra válaszoló ezredes először meglepődött a kisgyerek hangján, de végül eljátszotta, hogy ő a Santa. Aztán újra és újra csöngött a telefon, így beosztott egy csapatot a hívások fogadására, és Santa radarral való észlelésére. Ez a hagyomány él a mai napig, lásd itt és itt.

Mint a filmekben, a legtöbb amerikai házban van kandalló, tehát Santa a kéményen át érkezik a házba. 24-én este illik kint hagyni a konyhában egy kis kekszet Santának, továbbá répát a rénszarvasoknak, akik ezt köszönettel elfogyasztják, miután lerakták az ajándékokat, és már rohannak is tovább a következő kéményig.

Na itt ilyen a karácsony.

Kellemes Ünnepeket Kívánunk Mindenkinek!

15 megjegyzés:

Unknown írta...

Fú, mindjárt jön Santa, már Kentuckyban jár!

Unknown írta...

Ohio! Már itt van a sarkon!

Unknown írta...

Naa! Ez elfordult nyugat felé, és minket itt hagyott!

Unknown írta...

Detroit. Most az a baj, hogy már nem lehet befejezni a Hamilton-utat, mert ha visszafordul New York felé, akkor beragad a keleti partra, és nem jut vissza a nyugati partra.

Unknown írta...

Hoppá! Vagy mégis kijuthat Nunavuton és Manitobán keresztül? Már izgulok.

Unknown írta...

Ez így csalás, New Jersey nem is szomszédos Ontarióval. Csak úgy átugrott felettünk.

Unknown írta...

Hát ez jó gyorsan elintézett minket.

Unknown írta...

Ja, és most látom, Debrecenben is volt már. Mindenki rendben megkapta ott az ajándékát?

Unknown írta...

Olgi szerint át kéne írni a címet arra, hogy "NORAD és Gyuszkó figyeli Santát"...

Unknown írta...

Ho-Ho-Ho

Unknown írta...

Jóvan, most már jöhet Nunavut.

Unknown írta...

Na, megint Quebec? És Nunavuttal mi lesz?

Unknown írta...

Kivitoo, Baffin Island, Nunavut, Canada. Szóval az Északi Sarkon felejtettünk néhány ajándékot?

Unknown írta...

Chesterfield Inlet, Nunavut. Már az ötödik állomás 30000 nunavuti lakosra.

Unknown írta...

15 megálló 30.000 nunavuti lakos miatt, de csak egyetlen megálló 30.000.000 new yorki lakos miatt?

Mellesleg, ha valaki még nem gyűjtötte be az ajándékát, Debrecenben a Faraktár és a Hajnal utca kereszteződésében tette le a batyut, ha hinni lehet a NORAD jelzéseinek.