US Open


Zanza: pénteken a US Open teniszversenyen voltunk New Yorkban, az Arthur Ashe stadionban, mely a világ legnagyobb teniszstadionja, kb. 22500-as. Másnap megnéztük a Szabadságszobrot és az Ellis Islandet.

Fotóink a picasa albumban. Majd felteszek egy-két vicces videót is, például ahogy "tengerészgyalogosok" sikálják a nedves teniszpályát.

Reggel indultunk Ithacából, és odaértünk kora délután. Mivel este hattól mehettünk be a jegyünkkel, megpróbáltunk nappali jegyet is szerezni, kevés sikerrel. Így volt vagy két óránk körbejárni a Men in Blackből ismert Flushing Meadows Parkot, tudjátok, ahol a Bogár a kilátótoronynak álcázott ufóval akar menekülni, de Jé és Ká ügynök keresztbetesz neki, és belecsapódik a földgömböt ábrázoló szoborba, ami amúgy egy világkiállításra épült, és még megvan, mert a filmben csak trükkfelvételben zúzta szét az ufó.

A US Open a legnagyobb nézőszámú évente megrendezett sportesemény. Már júniusban, mikor Amerikába jöttünk, megvettük a jegyet, mert elég nehéz hozzájutni. Ekkor még csak 5 napja árulták őket, de így is csak egy másik napra kaptunk, mint amit terveztünk, és az esti meccsekre, nem a nappali szakaszra. Ez persze csak az internetes jegyüzérek miatt van, nem volt teljesen tele a stadion, pedig kint vártak sokan jegy nélkül. Ők csak az edzőpályákat láthatták, amiken junior meccsek mentek.

De mi bejutottunk bentre is. És fura, azok után amit a tévében láttam. Olyan kicsi az egész versenyközpont, össze van zsúfolva benne a három stadion és vagy tizenöt kisebb pálya. Alig fér el a sok néző, mert amíg nincs meccs, addig kint mászkálnak, vacsoráznak. Mozdulni alig lehetett, pedig a döntő napján talán kétszerannyian is megfordulnak ott. Bekukkantottunk a 11-es pályára, ahol Verdasco az ötödik játszmában járt, és végül megnyerte a meccset. Aztán hétkor mindenki bement az Arthur Ashe stadionba, mert kezdődött az első esti meccs, Davenport és Bartoli. Volt több mint egy óra esőszünet két felvonásban, de be tudták fejezni ezt a meccset is, és jöhetett Roddick és Gulbis este fél tizenegykor. Roddick amerikai, nyolcadik a világranglistán, korábbi US Open bajnok, Gulbis pedig az egyik kedvencem, egy fiatal lett tehetség. Gulbis nagyon jó kezdett, és elhúzott 6-3 5-3-ra, és Roddick már tördelni kezde az ütőit, de aztán összeszedte magát, és végül négy játszmában megnyerte a meccset. Emlékezetes mégis Gulbis változatos játéka volt, csak nem bírta végigvinni, így nyerhetett a tapasztaltabb Roddick, éjjel kettő körül.

Másnap, mielőtt Ithacába hazamentünk, megnéztük a Szabadságszobrot és az egykori Bevándorlási Hivatalt az Ellis Islanden, mert júniusban kimaradtak. Ezek Manhattennel szemben egy-egy kisebb szigeten vannak, melyek között komp jár. A Szabadságszoborról mindenki hallott egyet s mást, a Bevándorlási Hivatal (Ellis Island Immigration Station) talán kevésbé ismert. 1892-1954 között engedtek be vagy utasítottak ki itt bevándorolni szándékozókat, miután átnézték irataikat, és átestek orvosi valamint pszichológiai vizsgálaton. Hogy hívnak, vannak-e tetveid, mennyi egy meg egy, puzzle kirakása időre. Összesen 12 millió bevándorló ment át ezen a kis szigeten, köztük a Don Corleone...

Lola végig velünk volt, és nagyon édi volt, a női meccs végén elaludt a vállamon. Megtanult integetni, ha jó kedve van, akkor mindenkinek integet aki szembejön, még a villanypóznának is. Hajnalban a stadionból kifelé hömpölygő tömegben egy vadidegen megállított minket, hogy Lola olyan édi, le akarja fotózni.

1 megjegyzés: