Tűzálló óriásfenyők Kaliforniában


Annyi mindent elterveztünk. Aztán két héttel az utunk előtt kiütöttek a menetrendszerű erdőtüzek Kaliforniában. És nem a nagy los angeles-i erdőtűzre gondolok, amiről a tévében beszéltek, hanem egy kisebb erdőtűzre, ami pont a Yosemite Nemzeti Park közepén tombolt vagy tíz napon át. Sajnos pont azt az utat, ahol be akartunk menni a parkba, lezárták a tűz terjedése miatt. Ami borzasztóbb, hogy pont a tűz útjában volt egy völgy százméteres óriásfenyőkkel.

Már egy hete égett az erdő, és egyre közelített az óriásfenyőkhöz. Csak akkor jöttem rá, a park prospektusának szavaival élve, hogy "AZ ÓRIÁSFENYŐK TŰZÁLLÓAK". Nem mondom, hogy megnyugodtam. Az viszont elgondolkodtatott, hogy ha ezek a fák átvészelnek 2-3000 évet, akkor kell legyen ötletük párszáz komolyabb erdőtűz esetére. Szőrös a kérgük, és ha tűz éri, akkor csak egy kicsit megpörkölődik a felszíne, amiből simán kigyógyul. Van még mögötte pár méter élő faanyag, ami segít neki.

A tűzoltók aztán sikeresen eltakarították a romokat az útról, így az érkezésünkkor már járható volt. A kidőlt/megbillent fák odébb tessékeléséhez az erdészek robbanóanyagot is használnak. Ja! Az erdőtüzet is ők indították, - ilyet rendszeresen tesznek - hogy "karbantartsák" az erdőt, mert különben elburjánzik az aljnövényzet, és egy véletlenszerű erdőtűz sokkal csúnyább pusztítást végezne. Ez a szándékosan rakott tűz viszont váratlanul elszabadult, és sokkal nagyobb területet érintett, mint amire eredetileg gondoltak.

Beszélgetés, mikor elindultunk az óriásfenyőkhöz vezető gyalogúton:

- Fú de nagy, Olgi, nézd már ez milyen nagy! És kicsit máshogy néz ki, mint a többi, ez már tuti mamutfenyő!

- Nem, Gyuszkó, még menni kell egy fél mérföldet, ott lesz az első mamutfenyő.

- Oké, de talán ez is mamutfenyő, és a térképen csak a legnagyobbakat jelölték be.

(Nem volt igazam...)

A lényeg, hogy többféle nagyon nagy fenyő is van. Amik közt először mentünk el, azokat úgy hívják, hogy cukorfenyő (sugar pine). Ezeknek van a világon a legnagyobb toboza, mint amit a fenti fotón a kezemben tartok. Egy másik fajta nagyon nagy fenyő az óriás mamutfenyő (giant sequoia), amit csak fél óra séta után láttunk. Ezek a NAGYON VASTAG fenyők, a világ legnagyobb súlyú élőlényei, mint például a jobboldali fotón Olgival és Lolával a tövében. Hasonlítsátok méretileg a körülötte lévő fákhoz! Egy harmadik fajta nagyon nagy fenyő, az örökzöld mamutfenyő (california redwood), amiket később a tengerparthoz közeli Big Sur erdőben láttunk. Ezek az örökzöld mamutfenyők pedig a legmagasabb fák a világon, van köztük 115 méteres is, így kicsit magasabbak az óriás mamutfenyőknél is, melyek legmagasabbika 85 méter. Az óriás mamutfenyőkben a poén viszont a vastagságuk, mely általában 6-8 méter szokott lenni, de állítólag van egy 17 méter vastag is, sőt, 4 méter vastag ága is tud lenni. Szóval még az 50 méter magasan lévő "vékonyabb" ágak külön-külön önálló faként is megállnák a helyüket.

Felraktam fotókat az első három napról, a Yosemitén kívül van benne San Francisco is. Erről a városról most részletesen nem írunk (egyetlen nem-mel szavazónk is örvendezhet kicsit, mindent az olvasókért, ugyebár), bárkit megkérdeztek, úgyis csupa szépet és jót fog mondani róla.

Nincsenek megjegyzések: