David Copperfield


Két híres David Copperfield is van. Kicsit szégyellem kimondani, de nekem a név hallatán először Claudia Schiffer vőlegénye szokott beugrani, és csak utána jut eszembe az árvagyerek Dickens regényéből. Úgy szoktunk blogot írni, hogy kicsit kutatunk a témában, így tudtam meg most a wikipédia jóvoltából a regény eredeti címét:

"The Personal History, Adventures, Experience and Observation of David Copperfield the Younger of Blunderstone Rookery (which he never meant to publish on any account)"

A másik David Copperfieldet, az illuzionistát gyerekkorom óta figyelemmel követtem, hiszen mindig megnéztem a tévében, ahogy lezúg a Niagarán egy hordóban, átmegy keresztül a Kínai Nagy Falon, eltünteti a Szabadságszobrot, kettévágják egy körfűrésszel, kiszabadul egy kényszerzubbonyból egy égő kötélen függve, vagy egy széfbe zárva a sokadik emeleten várja ahogy felrobbantják körülötte a toronyházat. Olyan csúcsokat tart, és nem szégyelli őket felemlegetni, mint például legnagyobb heti jegybevétel a Broadwayn (a futottak-még listán vannak a Macskák és az Operaház Fantomja), és 40 millió eladott jegy a viágon (legtöbb eladott jegy egy szólóelőadótól).

Két estét töltöttünk Las Vegasban a nemrégi nyaralásunk során, és Olgi nagyon ügyesen kifigyelte, hogy David Copperfieldnek pont előadásai vannak az MGM Grand színháztermében. Lolát nem engedik be az ilyen showműsorokra Las Vegasban, de azt találtuk ki, hogy egy-egy show-t meg tudunk nézni, miközben a másikunk vigyáz Lolára. Las Vegasban a szállodákban a hatalmas kaszinók mellett színháztermeknek is szorítanak egy kis helyet, minden komoly szállodában minden este többféle showműsorból - esetleg profi boxból - lehet választani. Nekem David Copperfield előadását, Olginak pedig a Cirque du Soleil egyik produkcióját választottuk. Kis szerencse is kellett, mert Copperfieldnek nem állandó produkciója van, hanem most csak egy három hetes sorozatot tart.

Egy normál méretű, 3-400 fős színházteremben volt az előadás, és a második sorban ültem, ami bűvésztrükkök esetén különösen értékes. Eddig a tévéműsorok alapján gondolhattam volna, hogy az élő kacsa biztos úgy kerül bele a vödörbe, hogy hátulról valaki belerakja, csak egy vizuális trükk miatt nem látjuk, és az élő közönség be van avatva. Így a második sorban ülve, és végignézve a számtalan trükköt, már minden okom meglenne kételkedni a természet törvényeiben, mert az a vödör TÉNYLEG ÜRES VOLT :)

Copperfield előadásából egy kis beszámolót is összeállítottam, bár vizuális anyag nélkül nehéz elképzelni:

1. Illuzionistához méltó módon úgy vonul be, hogy kibújik egy statiszták által tartott vaslap tetején meglibbentett lepedő alól. Még szelet is csinálnak a kedvéért, hogy a haját lobogtassa.

2. Amíg a színpadot rendezték a függöny mögött, mindig bejött egy hülye kacsa.

3. Odaad egy üres vödröt egy nézőnek, aki 1 méterre állt tőlem, a vödör tényleg üres volt, csak a színpad túloldalán a Copperfield valami dobozba tömött egy élő kacsát, amit a végén a vödörből vettek elő. A trükköt eljátszották "lassított felvételben" is egy plüss-kacsával, ami egy ideig inkább csak vicces volt, csak a "lassított felvétel" végén a plüss-kacsa helyett megint egy élő kacsa jött elő a vödörből.

4. Aztán elment a sorban előttem, akár el is gáncsolhattam volna, olyan közel. Még bele is nézett a szemembe, de hamar abbahagyta, mert nem elég szőke, és nem nő voltam.

5. Bemutatta a híres turbinás trükkjét, amiben egyszerűen átmegy egy forgó ventillátoron. Igaz, hogy letakarják egy lepedővel a szerkezetet, de közben néha kilógatja a kezét, bizonyítván, hogy még mindig ott van a lepedő alatt. Aztán az egyik keze még a forgó ventillátor egyik oldalán van, a másik pedig már a túloldalt. Ebben a trükkben volt egy súlyos baleset egy tavalyi előadás során, mikor egy munkatársa beleesett a ventillátorba.

6. Egy néző kiválaszt egy kártyalapot, visszarakja pakliba, megkeveri, elővesz egy élő skorpiót, majd a skorpió előveszi az adott lapot. Ezalatt Copperfield szemei el vannak kendőzve, és azon poénkodik, hogy a skorpióét is el kellett volna kendőzni.

7. Elkéri egy néző (természetesen egy fiatal szőke nő) karikagyűrűjét, kicsit megsuhogtatja felette a kezét, majd elővesz a saját farzsebéből egy gyerekcipőt, aminek a cipőfűzőjébe kötve találja a karikagyűrűt. Ezt a nézőtéri sorok között, pár lépésre tőlem.

8. Belemászott egy dobozba, amiből kilógtak a kezei, lábai, feje. A doboz egy emelvényen volt, és át lehetett látni alatta, még körbe is forgatták, hogy hátul sincs semmi turpisság. Elmentek a statiszták, és ő maga, a kilógó kezeivel elkezdte a dobozt valami csavarszerkezettel egyre kisebbre és kisebbre csavarni. A végén a doboz kábé egy átlagos postaláda méretűre zsugorodott össze, pedig Copperfield kezei, lábai, feje még mindig kilógtak, és mozgatta őket, beszélt. Ott voltam 3 méterre, és egyetlen megfejtést tudok kitalálni: Copperfield össze tudja húzni magát olyan kicsire, mind egy postaláda. Ez a képesség jól jöhet bárkinek, ha repülőn turista osztályon utazik...

9. Átbújik egy két centi vastag vaslemezen. Kábé 3-4 méterre voltam, a vaslemezt a sarkainál alátámasztották egy pár téglával, ő bebújt alá, az egészet leborították egy lepedővel, aztán alulról átnyomta a lepedőt, majd megjelent a tetején.

Tanulság nincs, minden csak illúzió, de nagyon állat volt.

8 megjegyzés:

Pálma írta...

Tartalmas, érdekes, ügyes bejegyzés!

Szép munka Gyuszkó;)!

Unknown írta...

Kösz, jól esik a dícséret!

Még egy jó videó Copperfield trükkjeiből és link a Las Vegas-i fotóinkhoz

Nikolett írta...

Mi is voltunk Vegasban, 5 napot, akkor eppen Cher volt porondon,-- illetve meg sok hiresseg, mindig sok hiresseg van arrafele--de nem neztuk meg a koncertet. Biztos erdekes musor volt a Copperfield dolog. Mi csak az utcai eloadasokat nezegettuk meg, minden nap mast.Lattatok a lavat a Mirage hotel elotti tavacskaban?(ugye az elott van?Elfelejtettem)Fel is vettem,ott van a videoim kozott.Gyonyoru! Erdekes a vegasi vilag, mese az egesz.

http://eletunkphoenixben.eliveport.com/

Nikolett írta...

Ja es igen!Tenyleg nagyon erdekes bejegyzes, szeretem olvasni az oldalatokat mert erdekesek es ertelmesek a bejegyzesek! :)

Unknown írta...

Nekem is nosztalgikus emlékeim vannak David Copperfieldről. 20 éve azért még jobban nézett ki, mint most :) De azért szívesen megnézném egy előadását, hátha én elég szőke lennék, hogy kiválasszon! :)

Biztos van 5 lábdublőre, 10 kézdublőre, meg esetleg egy ikertesója is, és a kacsafarmján halk és picire összenyomható kacsákat tenyészt...

Olgi írta...

Lehet, hogy a Bahamákon van a kacsafarm, ahol megvett magának 11 szigetet.

Timi írta...

Ismét érkezett egy elismerés a blogotok tartalmának átgondoltságát és jól összeállítottságát illetően. Ha hazajöttök, az itthoni viszonyokról is ilyen jókat írtok majd? Hisz az itthont azért többé-kevésbé mi, itthoniak is ismerjük. :)
Á, biztos itthon is találtok majd szupi kis témákat!

Olgi írta...

Majd próbálkozunk. Azt mondják az okosok, hogy eleinte fordított kulturális sokkon fogunk átesni. Kíváncsi vagyok!