Medvékről embereknek


Hogy akarom-e látni Maci Lacit? Per pillanat nem vagyok benne 100% biztos. Pedig mindenféle okosságot betanultam már a Yellowstone útikönyvből. Most ezeket a tanácsokat veletek is megosztom. Legyünk óvatosak, medvék bizony vannak.

Az alaphelyzet az, hogy nem szabad az embernek 90 méternél közelebb mennie a medvéhez. Eddig nagyjából okés, értem. Na de mi van akkor, ha ő jön közel hozzánk? Vagy ha én megyek közel hozzájuk, anélkül, hogy tudnám, hogy ott egy - netalántán több - medve? A Lonely Planet a következőket ajánlja (mindenkitől elnézést kérek, saját fordítás):

"Találkozás a medvével

Számos védekezési stratégia ismert, de egyikre sincs garancia, hogy működik. (Na kösz, ez aztán bíztató.)

Ha a medve nem lát téged, széliránnyal ellentétes irányba haladva távolodj el tőle tisztes távolságba, és csapj zajt, hogy észrevegye a jelenlétedet.

Ha már észrevett, a szemkontaktust kerülve lassan térj ki az útjából, beszélj halkan, továbbá kezdj el lassan hadonászni a kezeddel a fejed felett. Soha ne fordíts hátat egy medvének, és soha ne térdelj le. Amennyiben a medve támad, nehogy szaladni kezdj, hiszen rövid távon 65 km/órával is tud futni... Még csak ne is kiabálj, mert ezzel csak megijesztenéd a medvét - amitől ő sokkal agresszívabbá válhat.

Gyakoriak az alibi-támadások. Ilyenkor feküdj a földre, gömbölyödj össze, és játszd meg hogy halott vagy, miközben a nyakadat a kezeiddel, a mellkasodat és a gyomrodat pedig a térdeiddel véded. Ne szegülj szembe a medve tapogatózó mozdulataival, mert előfordulhat, hogy megunja a dolgot, és elmegy. A fára mászást is fontolóra veheted, de csak akkor, ha legalább 4,5 méter magasra fel tudsz jutni.

Amennyiben a sátorban, alvás közben támad rád egy medve, az a legvalószínűbb, hogy zsákmányának tekint. Úgyhogy minden eszközzel harcolj, ami csak a kezed ügyébe kerül, még véletlenül se játssz halottat!"

Most meg már nincs mese, mindjárt indulunk. Reményeink szerint 10 napon belül jelentkezünk, ha egész véletlenül nem, lehet, hogy mégis csak érdemes lenne bővíteni ezt -az egyébként sok további kérdést felvető- fejezetet a könyvben.

2 megjegyzés:

morcs írta...

Várunk vissza titeket!

Olgi írta...

Már megvagyunk! Beszámoló: igyekszem.