Kilenc


Lola kilenc hónapos lett, ezért most róla írok nektek.

Először is elköltöztettük magunkkal együtt egy másik országba, másik földrészre. Meglepően jól bírta az utazást, ennek során új rekordokat állított fel, pl. az egyhuzamban legtöbbet vagyok ébren kategóriában. Utána volt egy kis jatlag, de a NY-i városnézős meg az itteni intézkedős napok után lassacskán beáll egy itteni rendes napirend, főleg, hogy már egyre inkább mi határozzuk meg a saját időbeosztásunkat, nem boltok meg hivatalok nyitvatartása.

Lola már nagyon gyorsan mászik, szinte észrevétenül bukkan fel a lábunk alatt, miközben 5 másodperce még a lakás másik végében volt. Szeret álldogálni, a bútorok mellett, meg újabban a tűzhely mellett, amiben lehet bámulni a tükörképét, ezt pedig lehet puszilgatni, meg lehet hozzá beszélni is.

Szokott magyarázni, néha vékony babahangon a papapapappapapapa, mamammamammamamamam-bababbababababa-kááááááááá-püüüüüüüüüüüüüüüüüüüü témákat, néha azonban férfiembereket megszégyenítő mélységű fura hangokat ad ki. Ez utóbbi annyira vicces :)

Ügyesen használja már az ujjait, ez nem csak játék közben látszik, hanem evés közben is. Kapott etetőszéket, amit imád, így, hogy a kezei felszabadultak, lehet velük csapkodni a tálcát, meg kanalat fogni, meg másik kézzel a tányért fogni, szóval nagyon izgalmas az evés. Sajnos néha visszaélek az erőfölényemmel, és kartávolságon kívülre helyezek mindent, hogy haladjunk.
Amit ügyesen tud már enni egyedül is, azok a babapiskóta és banán darabok, és az almacikkek! Mert van hat foga, (4 fent), és ezeket bizony használja is. A főzelékeket sem kell agyonpürésíteni, elég villával összetörni, simán lemennek a krumpli- és cékladarabok, stb. Rengeteget eszik, olyan is volt már, hogy egy uzsira két banán, de mérleg hiányában a hatást nem tudjuk számszerűsíteni. Ami biztos, hogy eddig is szerettek minket a pelenkagyártók, de - talán a napi többszöri szilárd kaja hatására - most még jobban szeretnek.

Játszani sok mindennel szokott, a műveletsor általában még mindig azt a szabályt követi, hogy kézzel megfog, nézeget, majd szájba betöm. Esetleg ütemesen salapál vele. Persze megmutatja nekünk, hogy mennyi mindennel lehet jászani a játékain kívül, amire a felnőttek nem is gondolnak. Pl. cipőfűző, pad, füvek, virágok, popsikrém, szőnyeg, vezetékek, papucsok, távirányító, papírzsebkendő. Hintázni továbbra is imád. Egyre inkább ki tudja mutatni, ha valamit élvez, szokott haházni meg höhőzni, egyszóval röhögni.

Az elmúlt hetek változásai ideális teret adtak az eddig lényegében rendszeres éjszakai kajálások értelmes keretek közé szorításának. Még kicsit óvatosan jelentem be, de jól haladunk! Az elmúlt két napban nem volt alváson kívül más a hajnal 2-4 közötti sávban. Hogy ez is mennyire jó!

Megyünk, mert evésidő van! Utána meg megyünk, mert kilenc hónaposan már labda is dukál, nem?

2 megjegyzés:

Pálma írta...

Nagyon cuki ez a kép!!!

Olgi írta...

Sajnos nem lett éles, de nem volt túl sok időm előkapni a gépet meg állítgatni. Mindenesetre amit akartam mutatni, azt ábrázolja.