Corning Museum of Glass


Szombaton mentünk az első hosszabb kirándulásra a kocsinkkal, Thanh-jal négyesben, az ő ötlete alapján a Corning-ban található Üvegmúzeumba.

Corning New York állam déli szélénél található, kb. 80 km-re Ithaca-tól. A Múzeum egy közkedvelt túristacélpont, benne van sok csoportosan szervezett kirándulás programjában, így például a New York City - Corning - Niagara túrában is. Ez alapján is sejthettük, hogy biztos érdekes lesz a múzeum.

Kb. 5 órát töltöttünk benne. Neve alapján üvegmúzeum, mégis nagyon változatos volt. Nem csak vitrineket lehet bámulni, hanem vannak mindenféle bemutatók (kétféle kemencés, gázlángos, üvegtöréses), és bizonyos dolgokat meg is lehet fogdosni (pl ókori római üvegvázát!, üvegfúvócsöveket). Te magad is készíthetsz / fújhatsz üveget. Egy nagy üvegbümbiben a hanghullámokat lehet tesztelni a következő módon: volt egy tízméteres ellipszoid, amiben hangos zene szólt, de ha két ember a két sarkába ült és halkan beszélt, akkor simán megértette a másikat. A múzeum személyzete csupa fiatal.

A múzeum hátterében egy nagy hagyományokkal rendelkező komoly üvegtechnikai cég áll, mely mindenféle high-tech termékeket gyárt, például ők kezdtek el üvegszálat gyártani. Gyártanak továbbá gépkocsiszélvédőt, csillagvizsgálónak teleszkópalkatrészeket, és az itteni kutatásaikért többen Nobel-díjat kaptak. Képzeljétek, ebben az üveggyárban készítették Edison első izzójához az üveget! Megbocsátottuk, hogy csak egy másolat van kirakva. A múzeumot lényegében egy törött tükör köré építették. Ez egy húsz tonnás teleszkóptükör, mely 1934-ben gyártás közben megrepedt, de mégis izgalmas látvány.

A high-tech mellett izgalmas művészettörténeti gyűjteményük is van, én elsősorban a nagyon régi (akár 3500 éves egyiptomi) üvegtárgyakat csodáltam meg. A kortárs részlegben bizonyos modern alkotásokon pedig jókat lehetett nevetni...

A múzeum után sétálgattunk a városka történelmi főutcáján, ami nagyon nagyon ki van csinosítva. A Rockwell Museum of Western Art-ba már nem volt időnk bemenni, de majd legközelebb.

2 megjegyzés:

morcs írta...

Nagyon tetszik ez az üvegmúzeum!
Mennyi a belépődíj?
(Ha megyek látogatóba ...:)

Unknown írta...

12.50, de ha velem jössz, akkor csak 5, mert az 14850 irányítószám alatti lakosoknak kedvezményes.