Indiánok földjén


New York államban ma is élnek indiánok. Mi az elvileg 80,000 fős Onondaga törzs (ők nemzetnek hívják magukat) központi rezervátumában jártunk, ahol 1,500-an laknak. Most róluk mesélek, elsősorban a honlapjukról származó információk alapján.

Réges rég az indián törzsek sokat harcoltak egymással, majd közülük öt (Cayuga, Mohawk, Oneida, Onondaga, Seneca) nagyságrendileg ezer éve megalakította az Irokéz Konföderációt. Ez ma is létezik. A részt vevő törzsek szuverének, de hoznak közös döntéseket is, a hagyományos rendet követve: az idős, okos öregasszonyok, a "Clan Mother"-ek kijelölik a törzsek főnökeit (Chief), melyekből 50 alkotja a Nagy Tanácsot (Grand Council), és ők "a következő 7 generáció jövőjét szem előtt tartva" hoznak döntéseket.

De miről is? Ők fizikailag az USA területi határán belül élnek, de álláspontjuk szerint teljesen függetlenek az USÁ-tól is. Önálló nemzetként / kormányzatként szerződéseket kötöttek több száz éve a britekkel, franciákkal, az Amerikai Egyesült Államokkal, tehát az nem oké, hogy az USA kijelenti, hogy ők az USA állampolgárai (egy 1924-es törvényben), mert ilyet egyoldalúan, az indián törzsek vezetőségének beleegyzése nélkül nem lehet.

A Nagy Tanács tehát sok mindenről határoz, törvényt hoz, kereskedelmet szabályoz, földhasználatot engedélyez. Az onondagák nem fizetnek semmilyen adót, (se jövedelem-, se közvetett adókat), ugye egy másik állam nem hozhat rájuk vonatkozó törvényeket, és mivel nem fizetnek, cserébe nem is kapnak semmilyen apanázst. Maguk oldanak meg mindent. Ennek forrása elsősorban a tanács engedélyével egy non-stop működő dohánybolt, ahol adóktól és vámoktól mentes, tehát kedvezményes áron "import" dohányárukat (pl. kubai szivarok, meg mindenféle dobozos cigit, kartonszámra) árulnak amerikai dollárért bárkinek, aki arra jár. Ezen kívül a másik üzleti vállakozásuk: építettek pár éve egy fedett csarnokot maguknak, ahol nyáron lacrosse, télen hoki edzéseket, bajnokságokat játszanak, de igény szerint mások is használhatják (bérbe vehetik). ((A térképek alapján az USÁ-ban és Kanadában is több indián rezervátum van. Egy bevett gyakorlat, hogy a "native american"-ek kaszinókat üzemeltetnek speciális területükön, ebből származik jelentős jövedelmük. Az onondagák a kaszinók és az alkohol ellen vannak.))

A terület, ahol élnek, egy kb. 30 km2-es terület, mely állításuk szerint korábbi életterüknek mindössze 5%-a. Gyakorlatilag olyan, mint egy kis falu. Van benne templom, iskola, egészségház, és házak, autók. Tehát nem állt meg az idő. A házak olyasmi könnyűszerkezetes házak, mint bárhol az USÁ-ban, csak talán kisebbek, mert egyetlen amerikai bank sem ad nekik jelzáloghitelt, ha később nem tud rajtuk pénzt behajtani. A faluban napközben jártunk, alig láttunk embert, biztos a legtöbben dolgoztak. Van, aki a faluban, van, aki a közeli városokban dolgozik. Láttunk indiánokat, pl. a dohánybolt polár pulcsis eladóit, vagy a faluban babakocsit toló asszonyt.

A faluban semmiféle, csupán a kívülállók, turisták kedvéért rendezett program, látványosság, bemutató nincs. Ők azonban ezt az indiánosdit nem kifelé csinálják, hanem befelé: ápolják a saját nyelvüket, sok daluk él, és a törvényjavaslatokat ma is onondagául kell felterjeszteni a Nagy Tanács elé. Hagyományos ünnepeiket is megtartják maguk között.

Nagyon szövevényes a történelmük, nem írok le mindent, de talán érthető, hogy ennyire ragaszkodnak a függetlenségükhöz, meg - ha jól értem - az irokéz útlevelükhöz, ha még az első amerikai elnök, George Washington is le akarta őket igázni, küldte a csapatokat ellenük...

Két nagy terve van az onodagáknak, az egyik egy, a területükön mindenhol iható, tiszta vizet garantáló rendszer befejezése, a másik pedig egy per kb. New York állam ellen, harcoli akarnak a jog mezején, hogy a hajdani területeiket visszakaphassák. Szerintük ez következik a szerződéseikből. Olyan furcsa érzései vannak az embernek, hogy lehet itt igazságot tenni?

A faluban tett látogatásunk után olvasgattam a témakörről, de izgalmasabb, mint elsőre gondoltam. Akit érdekel, látogasson el a fenti honlapjukra, néha még a blogjukat is frissítik.

2 megjegyzés:

morcs írta...

Érdekes - elgondolkodtató - dolgok ezek.
A 7 generáció különösen tetszik.
Nem indián téma, de erről eszembe jutott, hogy amish városka is van a Finger Lakes környékén.

Olgi írta...

Köszi a tippet, és hogy megmentetted ez a bejegyzést!