Newport, Vanderbilt kastély


Bostoni kirándulásunk végén hazafelé jövet nem hagyhattuk ki Newportot, a csinos kisvárost Rhode Island államban, pontosabban "Rhode Island and Providence Plantations"-ben, ez ugyanis a teljes neve USA egyik tagállamának, melyből valahogy kimaradt az, hogy "állam". A "plantation" (=ültetvény) nyilván a korabeli telepesek mezőgazdasági tevékenységére utal. Így az ötven amerikai tagállam közül a legkisebb területű viseli a leghosszabb nevet.

Amerika aranykorában, a tizenkilencedik század végén egy magára valamit is adó milliomosnak kellett lennie egy newporti nyaralójának, melyet egyszerűen "cottage"-nak, azaz kb. kunyhónak neveztek, bár a palota, kastély, villa szavak sem tükrözik hűen az itt fellelhető fényűző gazdagságot. Valami olyasmit kell elképzelni, mint mikor összekeveredik a Ewing és a Medici család, és "most már megint mit kezdjek ennyi pénzzel, egyetemet már alapítottam, kezdek kifogyni az ötletekből".

A legmenőbb kunyhót, a Breakers-t Cornelius Vanderbilt építtette magának a new yorki vasúttársaságból származó vagyonából, hogy nyáron legyen hova kiruccannia Manhattanből. A kunyhót később lánya, Gladys örökölte, aki hozzáment Széchenyi László grófhoz, hogy egy kis nemesi vér is keveredjen a Vanderbilt család vasutas vagyona mellé. 1948-ban Széchenyi grófnő jelképes évi 1 dollárért egy non-profit szervezetnek adta bérbe a kunyhót - ehhez képest elég drága volt a belépőjegy. A harmadik emeleten nem jártunk, mert még mindig ide járnak az örökösök - a Szapáry család - nyaralni.

Onnan nem messze egy másik kunyhót, a Marble House-t (Márvány Ház) Cornelius tesója, William Vanderbilt építtette feleségének szülinapjára 13500 köbméter fehérmárványból. Elváltak, majd felesége itt tartott több nők egyenjogúságáért harcoló rendezvényt. Szintén nem messze, Quahogban lakik a Griffin család, korunk legsikeresebb rajzfilmsorozatának, a Family Guy-nak a főhősei.

Fotóinkat azzal a szemmel nézzétek, hogy mindet sutyiban csináltam, mert amúgy teljesen tilos volt. Csak kétszer szóltak rám, de a memóriakártyát nem kobozták el. És nincs mese, le kellett fotózni a konyhát, mert egy albumban csak a Versailles-stílusú dísztermeket mutatják be. A környéken kocsival további menő villák mellett haladtunk el, de azokat nem néztük meg, pedig ott nem szedtek belépőjegyet. Csak ki volt rakva, hogy "Private Property".

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Péter épp ma küldött át nekem egy fotósorozatot, mely "állítólag" Ronaldinho gyenge házát mutatja be. Az sem semmi (bár nekem túl giccses, no azért a tengerre néző nappali bejön), na de ezekhez a házakhoz és berendezésekhez képest elbújhat.
maki

Unknown írta...

Ja, a berendezési tárgyak... Úgy ott lennék lomtalanításkor...

Pálma írta...

Pazar egy hely...