Könyvvásár


Egyszer volt Budán kutyavásár, Ithacában pedig évente kétszer van könyvvásár. Ősszel és tavasszal. Az alkalmanként kb. 250.000 használt könyvet árusító vásár - ami az USÁ-ban a harmadik legnagyobb! - a következőképp működik: a helyiek a megunt, feleslegessé vált könyveiket a könyvtárnak adományozzák. A könyvtár ezeket raktározza, önkéntesek segítségével fél évente rendszerezi, majd egy nagy csarnokban megrendezi a vásárt, és a bevételt saját közhasznú céljainak megvalósítására fordítja.

A vásár három hétvégén át tart. A könyvek árai típusonként meghatározottak, és az idő elteltével folyamatosan csökkennek. Az utolsó nap a legmókásabb, amikor már nem könyvenként megszabott ár van, hanem kupacra megy a dolog: egy egység egy bevásárlószatyornyi könyv. Így hipp-hopp sok olyan könyvet lehet beszerezni, amire semmi szüksége az embernek.

Irtó nagy az érdeklődés, nyitásnál kígyózik a sor. Ithacában minden menő, ami helyi, hippi, használt, újrahasznosítható, valamint lehet önkénteskedni, és a vége az, hogy a közösség egésze "jobban jár". Ezt az egyszerű címet tudják használni, és még a wikin is van szócikk az eseményről.

Már csak azon gondolkozom, hogy tavaly ősz óta ki selejtezett ki ismét húsz darab magyar nyelvű könyvet?

8 megjegyzés:

Timi írta...

Azt hiszem, ez Zsoltinak a paradicsom lenne... :)

Olgi írta...

Utsó nap május 26, addig még ideértek! :)

Timi írta...

Jó, máris pakolunk :) :P
Amúgy árulnak könyvespolckat is? Mert nekünk már megint szükségünk lenne egyre (kettőre, háromra)...

Olgi írta...

Nem, nem. Se könyvespolccal, se lakásbővítéssel nem foglalkoznak.

Unknown írta...

Mégis van megoldás Timi és Zsolti x köbméter könyvének, illetve a fűnyíró, a téligumi, és a dédunokáknak félrerakott babaruhák tárolására:

Ithaca szélén több helyen is van "self storage", azaz bérelhető tároló, olyan, mint egy fél garázs. Egy zöldmezős telepen többszáz kiadó tároló. Tudjátok, ahol az X-aktákban a titkos jelek voltak, és mikor bement értük, Scullyra rácsukódott az ajtó, és Mulder sem tudta hol van. Van fűtött/légkondis is.

http://www.access-self-storage.com/

vagy pölö

http://www.secureselfstorage.net/self_storage/Ithaca_NY/zip_14850/secure_self_storage/342

soundria írta...

Milyen könyvek voltak? Lehetne belőle következtetni matematikusfeleségek érdeklődési körére. :]

Olgi írta...

Mindenféle könyv van, tényleg mint egy könyvtárban. Gyerekkönyvek, szépirodalom, hobbi, humor, sci-fi, különféle szakkönyvek, vallás, ponyvaregények, sőt, társasjátékok, DVD-k, hangoskönyvek, lemezek is.

Olgi írta...

Ma voltam megint a könyvvásárban, egy magyar (Vámos Miklós) könyvet akartam megvenni, de már nem volt ott... még ilyet!