N*t*l*x


Nem tudom ki hogy van a filmnézéssel, de itt Amerikában talán azzal érnek el legjobb eredményeket a kalózkodás ellen, hogy van alternatívája. Hozzátartozik, hogy itt van fizetőképes kereselet is, de amilyen árakat a n*t*lix nevű cég produkál, arra Magyarországon is sokan átnyergelnének a kalózmásolatok fogyasztói közül.

A n*tfl*x egy tipikus díjcsomagjára befizetsz havonta egy mozijegy árának megfelelő összeget, és utána további fizetés nélkül annyi filmet nézel, amennyi jólesik (vagy rosszul...). Lehet dvd-n, bluray-n, és online nézni a filmeket. "Minden" megvan nekik valamilyen formában, dokumentumfilm, tévésorozat, vadiúj mozifilmek, klasszikusok. Mondjuk 100.000 dvd, 10.000 online és 10.000 bluray. Most csekkoltam le: van közte vagy tíz-húsz magyar film is.

Online a legkényelmesebb, egyszerűen akárhány online elérhető filmet akárhányszor meg lehet nézni. Majdnem olyan, mint tévét kapcsolgatni, sőt jobb, mert bármikor bárhonnan újrakezdhetem.

Dvd esetén az a lényeg, hogy kiválasztasz egy filmet a honlapjukon, postán kiküldik a címedre, aztán vissza kell küldened az ingyenes borítékban. Nincs határidő, viszont a következő dvd-t csak akkor küldik ki, ha egy korábbit visszaküldtél. Ez a postafordultával azt jelenti, hogy elvileg 3-4 naponként új dvd-t kaphat az ember. Az amerikai posta amúgy eddig is megbízhatónak tűnt.

És ebből a havi díjból hogyan jön ki a nekik ez a szolgáltatás? 1. Egyrészt az emberek úgysem fognak állandóan filmeket nézni, így a maximálisan engedélyezett forgalomnál sokkal kisebbet fognak generálni. 2. USA baromi nagy. Egy ilyen cég azért nyereséges, a szolgáltatásuk azért olcsó, mert - mint a net*l*xnek - tízmillió előfizetője van, naponta kiküldenek kétmillió dvd-t. 3. Rég kiszorították az összes vetélytársukat a piacról. 4. Talán a pénzügyi válság vitte lejjebb az áraikat? Ja, de akkor mért lennének nyereségesek, pedig azok. 5. Nyilván különleges tárgyalási pozícióban vannak a postával és a filmforgalmazókkal szemben.

2 megjegyzés:

soundria írta...

pont ezt akartam kerdezni, hogy ebben mi a biznisz?
node tizmillio elofizetovel mar meg lehet jatszani a "sok kicsi sokra megy" strategiat. :)
europaban meg ha akarnank sem mukodhetne a nyelvek miatt.

[Vero] írta...

Hasonló nálunk (Luxemburgban) is létezik, bár itt csak a DVD-postázós verzió megy. Viszont itt korlátozott, hogy hány darabot rendelhetsz/hó (különböző díjcsomagok vannak), de addig maradhat, amíg akarod és ingyenes az oda-vissza postázás. Plusz mivel pici az ország, a posta mindent 1 nap alatt kézbesít. :)