Papírhajtogatás


Hosszú idő után megint hajtogattam egy ugróbékát. Biztos ismeritek, csak lenyomjuk a hátát, és felugrik a béka. Lelkesedésem hátterében - Lola kacagásán kívül - Robert Lang híres origami mester előadása áll, melyet a Cornell egyik előadótermében hallgattam meg kétszázadmagammal. Pedig szedtek belépődíjat is.

Robert Lang tizenöt évig fizikus volt, amit végleg ott hagyott, és ma már az origamiból él. Kitalál és hajtogat újfajta figurákat, könyveket ír, előadásokat tart, még tévéreklámban is használták a figuráit. Részt vett egy százméteres űrteleszkóp műhold összehajtható lencséjének tervezésében. Számítógépes programot írt az origami tervezésre, melyet később az autók légzsákjának szimulációjára is használtak. Beszámolt arról, hogy orvosok egy origami-szerűen összecsukható gyógy-eszközzel kísérleteznek, melyet a véráramba dobnak, és az érszűkületnél kinyitnak, hogy belülről támassza a vérér falát. Egy videó és egy másik videó ezekről.

A geometrián kívül a papír mechanikai adottságait is jól ismeri. Eddig nem tudtam, miért nem kapható négyzet alakú papír a boltban. Mert azok még négyzet alakúak voltak a gyártósoron, csak a technológia sajátosságánál fogva a rostok javarészt párhuzamosan rendeződnek, és ha megváltozik a levegő páratartalma, a papír széltében más arányban duzzad meg, mint hosszában, és ez egy 20 centis négyzetnél akár 1 milliméter eltérést is jelenthet, ami ilyen szinten sokat számít. Lang maga készítette papírt is használ, sőt, olyat is, ami nem fából van, hanem mondjuk pamutból.

Bámulatos figuráit többek között a honlapján lehet nézegetni, ezt mindenkinek ajánlom. Van csigaházból kibújó rák, orgonista orgonával együtt, hegymászó a heggyel együtt, egy hüvelynyi borsó, Klein kancsó, párját enni kezdő nőstény imádkozó sáska, kakukkosóra. Mindegyik egy darab négyzetből hajtogatva, vágás nélkül.

4 megjegyzés:

Faridah Zayla írta...

It's very cool paper frog,dont forget to visiting MY zrooglepicit's amazing

Unknown írta...

Nagyon tuti a honlapja a fickónak!
Az egyik hajtogatás (ez) egy ismert térbeli puzzle, papírból megcsinálva. Megtaláltam a neten a leírását, és meg is hajtogattam :)
Köszi, Gyuszkó! És sok puszi mind3ótoknak!

Olgi írta...

Gyuszkó ma origami papírokkal állított haza, de nem ér rá beírni, mert hajtogat. Nem vagytok ti szegről-végről rokonok valahogy?

morcs írta...

Várjuk a fotókat az origami alkotásokról ... meg persze Loláról!