Néhány apró érdekesség


Bár már voltam korábban is Amerikában, néhány apró hétköznapi érdekességet mindig sikerül felfedezni, vagy legalábbis számomra voltak voltak ezek érdekesek, különben nem túl lényegesek. Ezek egy része helyi, ithacai sajátosság. Valahogy a "savings club" fejezet sikerült leghosszabbra, pedig nem is az árakról akartam írni...

1. Majdnem minden lámpás kereszteződésben van egy villanyóra, tudjátok olyan forgókorongos. De mi celból? Talán a közlekedési lámpák fogyasztását mérik? Vagy a háztömbét? Még nemtom.

2. Savings Club. Minden nagyobb boltban adnak az embernek egy vonalkódos kulcstartóakasztót, melynek felmutatásával bizonyos kedvezményeket vehet igénybe az ember. Semmilyen kötelezettséggel nem jár, nem kell előre feltölteni a pénzt, vagy ilyesmi. Hogy mire jó ez nekik? Thanh szerint ezzel figyelik az emberek fogyasztási szokásait. Hát az enyémet aztán figyelhetik. Csoki, fudge, csoki, virág Olgi szülinapjára, sajt, csoki, fudge, sör, csoki, fudge. Nem szeretném hasonlítgatni az otthoni árakkal, de az egy 1 gallonos, azaz majdnem négy literes csokifagyi volt 6 dollár, a savings club kártyával pedig 4 dollár, és ettem már életemben rosszabb csokifagyit is... Ilyen kedvezmény csak néhány népszerű termékre van, csalogatóképpen, és hogy legyen kedved elővenni a kártyát a pénztárnál.

3. Digitális tévé. Az otthonihoz szokva simán el lehet ájulni az itteni digitális szolgáltatások bőségétől: az egyik legegyszerűbb csomagban 10 Mb/s internet, 200 csatorna kábeltévé, közte tucatnyi HD, például Wimbledont és a foci-EB-t is élőben HD felbontásban adják. És "movies on demand", azaz "KEEZDŐŐDIIIK"...

4. Az egyetemen jónéhány ajtó, például ahol a nyomtató van, egy MECHANIKUS számzárral zárható-nyitható.

5. A lakásunkban: hatalmas tűzhely és hűtő (70x75 centi, lásd fotó), az otthon szokottnál jóval alacsonyabb kád (kb 40 centi), trükkös postaláda (csak a postás tud beledobni egy speciális kulccsal, szóval spam nuku)

6. Ithaca "community" (utálják a Starbuckst, mekit, és efféle betolakodókat; a fesztiválon mindenki megveszi a jótékonysági kitűzőt, pedig nem kötelező; simán megszólítanak az utcán hogy mizujs)

7. Figyelmeztető feliratok: " ... death or serious injury may occur ... suffocation hazard... ", stb. Már majdnem ott járnak, hogy ne ölj gyermek(ek)et, főleg ne másét, és ha a bekapcsolt légzsák mellé felügyelet nélkül beültetett részeg kisbaba lenyeli a slusszkulcsot, akkor csakis te vagy a hibás, pedig mi mindent megtettünk, hogy kihozzunk a slamasztikából.

2 megjegyzés:

Bernáth Attila írta...

Sziasztok!

Új hozzászóló vagyok!

Tetszik a spam-mentes postaláda: otthon már egy csomót agyaltam azon, hogy hogyan kéne kivédeni a heti kb 2-500 oldal hirdetési újságot (pedig ez csak Cegléd). Gondolatban már megalkottam a spam-törvényt, de nem tudtam tökéletesre kitalálni, úgyhogy ezt fogom egyszer idehaza is meghonosítani, ha itthagyom a matematikát és elmegyek megváltani a világot.

Attila (a Bernáth)

Unknown írta...

Szia Attila!

Üdvözlünk, és örülünk a hozzászólásodnak. A postaládáról felraktam egy fotót további magyarázattal! Itt nem lehet ám bármit postaládának használni, mint például otthon vödröt, esetleg félbevágott műanyagpalackot: minden postaládára ki van írva, hogy a posta által engedélyezett típus. Legjobban a Tom és Jerryből ismert útszéli póznára szerelt ládikák tetszenek, azzal a lehajtható zászlóval. Azok általában az út egyik oldalán vannak, hogy a postásnak csak az egyik oldalon kelljen végigmenni. Szóval az emberek fele kénytelen a postájáért átgyalogolni az út túloldalára. (A matekosoknak: ezzel egy irányított kínai postás feladatot kapunk.)