Thanksgiving


Elérkezett november negyedik csütörtöki napja: itt a thanksgiving (magyarul hálaadás), ami talán a legnagyobb ünnep ebben az országban. A filmekből ismerős lehet, hogy egy család vagy baráti társaság minden tagja az asztal körül ülve elmondja, hogy idén mi miatt különösen hálás.

Miket szoktak csinálni ilyenkor az emberek? Hát tévézni meg enni. Reggel indul a műsor a sok rajzfilmmel, pl. kengyelfutó gyalogkakukk, csőrike, direkt ilyen családiak, aztán pedig lehet nézni a három órás Macy's Thanksgiving Parade-et, ami egy nagy felvonulás mindenféle hatalmas lufik formájában megjelenő figurákkal, tánccsoportokkal, zenekarokkal és énekesekkel egyenesen New York Cityből. Aztán hogy Gyuszkó is találjon valami nézhetőt a TV-ben, ilyenkor játszanak le 3 NFL (amerikai foci) meccset is. Nem kell tudnotok, de amúgy "csak" vasárnap és hétfőn este vannak meccsek. Focimeccs alatt nyomták ezt a reklámfilmet is, Gyuszkó kedvenc rajzfilmfigurájával, Stewieval. Amúgy már jópár éve tilos szabadon engedni a lufikat.

Az első ünnep, amire most hivatalosan emlékeznek, az 1621-ben volt, amikor is az egyik európai bevándorlócsoport Plymouth, Massachusetts-ben az első sikeres szüretüket ünnepelte meg az indiánokkal közösen, akik megtanították őket gazdálkodni. De az indiánoknak ezen apropóból már nincs kedvük ünnepelni.

Valószínűleg akkor még nem ettek pulykát, viszont manapság ez a fő fogás, töltve, húsízű mártással leöntve, törtkrumplival tálalva. Az éves pulykafogyasztás 20%-a esik erre a napra. Elég vicces a boltokban a hatalmas egyben lefagyasztott pulykákat látni, de ez itt nem gond, a méretes tűzhelyekbe lazán befér a 9 kilós is.

További ünnepi hagyomány 1947 óta, hogy két szervezet egy pulykát ad ajándékba az elnöknek. Persze itt nem áll meg a történet: a biztonság kedvéért kijelölnek előre egy helyettes pulykát is. A pulykák nevére lehet szavazni a neten (a Fehér Ház oldalán... - biztosítandó hogy legalább évente egyszer tévedjen oda a T. állampolgár), aztán az elnök bejelenti, hogy mi volt a nyerő. Idén Pumpkin és Pecan. Pumpkin 20 hetes és 45 fontot nyom. Miután az elnök ceremoniális körülmények között "megkegyelmezett" neki, a pulyka Washington D.C.-ből első osztályon Kaliforniába repül, ahol ő lesz a Disneyland fő utcáján tartott karnevál sztárvendége. Tiszta Amerika...

Mi az ünnepi ínyencségeket egy Cornelles szervezésű eseményen próbáltuk ki. Jó kaják voltak, úgy tűnik Lola is imádja a pulykát és az édesített yam-ot is, ami valami fura fajta krumpli. Usain Bolt is állítólag a yam miatt futotta a világcsúcsokat.

Aztán akinek van kedve és ereje korán kelni másnap a nagy lakomázás után, például shoppingolni, akkor itt a Black Friday. Nem mintha amúgy nem akarna minden bolt a kedvünkbe járni, holnap mindenféle extra árengedmények lesznek, és hajnalban, a szokásosnál sokkal korábban nyitnak a boltok.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

ha valaki lemaradt egy pár szóról Bush kicsit vicces beszédében, itt a teljes szöveg: http://www.whitehouse.gov/news/releases/2008/11/20081126-3.html

Timi írta...

Mivel ezzel a Black Friday kifejezéssel olyan sokszor találkoztam mostanában (főleg a Yahoo!-n, ott a főoldalon minden 2. hír ezzel kapcsolatos napok óta), lécci ti szakértők írjátok már meg nekem, mi az! Tudom, hogy utánanézhetnék magam is, de ha már van kitől megkérdeznem, akkor hadd legyek lusta... :)

Olgi írta...

Kösz a konstruktív kérdést, Timi, szerencsére tudom a választ. A színekkel kapcsolatban angolul is többféle kifejezés él. A "to be in the black"- kb. annak felel meg, hogy "nyereséges", ami, csak ha már itt járunk, leírom, hogy a "to be in the red - veszteséges" párja. Black Friday tehát a thanksgivinget követő pénteki nap, amikor a sok kereskedő nagy nyereséget remél, a hosszú nyitvatartás és akciók hatására. Hagyományosan ez a nap a karácsonyi bevásárlószezon kezdete az USÁ-ban.

Ugye tetszett a SpongeBob lufi? :)