Bölcsi?!


A házunk előtti teret több anyuka is ideálisnak tartja babalevegőztetésre. Így mivel sokan megfordulnak arra, pár emberrel már mi is szóba elegyedtünk. Azaz van egy nagy dumás csaj, Erika, ő elegyedik szóba minden babakocsissal. Persze elsősorban babás dolgokról beszélgetünk, pl. kívülállók által biztos agyleépülést reprezentáló büfi-pisi-... témakörök. De most Erika számomra új témát hozott fel. Méghozzá a bölcsődét. Konkrétabban: ő volt beiratni a gyerekét a bölcsődébe, mert azt most kell.
Ehhez csak azt kell tudni, hogy az ő gyereke fiatalabb mint Lola, 4 hónapos. Persze, huszonakárhány hetesen lehet vinni a gyereket a bölcsibe, ha jól tudom. De most jön a lényeg: ők azért voltak beiratkozni, hogy legyen a gyerekének hely, ha majd két éves korában, tehát 2009. decemberében vinni akarja.
Kicsit lepadlóztam. Nem 2008. áprilisa van? Szerencsére nem éreztem azt a sürgető vágyat, hogy mi is szaladjunk sorbaállni, beiratkozni, mert nem szándékszom Lolát bölcsibe adni - legalábbis most ezt gondolom.
Ugyanakkor ha ez mégis így van, hogy a bölcsiben vezetnek egy listát, amire ilyen távoli időpontra is be lehet iratkozni, akkor fel vagyok háborodva. Itt valami gáz van. Hallom én innen-onnan, hogy kevés a hely a bölcsikben, meg az ovikban, dehát ez akkor sem oké.
És persze hogy folytatódik a téren hallott történet: legfeljebb nem viszem a gyereket, na bumm. Akkor majd megy más. Mert biztos könnyű leiratkozni, sőt, talán örülnek is neki a bölcsiben, és biztos mindenféle bünti nélkül megy.
Nem, nem, nem! Semmi ilyesmi baromságban nem vagyok hajlandó részt venni, akkor sem, ha valóban így működik a rendszer.
Vagy szerintetek figyeljem a határidőket, mert jövő héten meg kell jelölni azt a három középiskolát, tagozattal együtt, ahova Lola jelentkezni akar majd 2020/2022 táján?

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!
Ez az én első kommentem!:)
Minden honnan azt hallom, hogy milyen kevés gyerek van.Például Debrecenben is egyre több iskolát akarnak bezárni, összevonni vagy 3 osztály helyett csak 2-t indítani a kevés gyereklétszám miatt.
Az utóbbi megtörtént abban az iskolában is ahova én járok. De szerencsére minket meghagytak, mert nekünk már úgyis ez az utolsó évünk, ebben a suliban és akkor inkább maradjunk úgy ahogy vagyunk.
Visszatérve arra, hogy 2 évvel hamarabb be kell iratni a gyerekeket a bölcsibe ez enyhén szólva dúrva. De szerintem Lolának (legalábbis a szüleinek) nem lesz ilyen problémájuk.
De ez akkor is elég furcsa...

Pálma

Timi írta...

No igen, a wiw kismama klubjának megfelelő fórumán lehet jókat borzongani a történeteken. Mondjuk én sem akarnám Csabit bölcsibe vinni. De egyszer eljön az ideje az óvodának is, és ott sem jobb a helyzet...
Viszont a másik téma: Olgi, irigyellek, hogy van, aki szóba áll veled. Én ugye zsigerből képtelen vagyok rá, hogy csak úgy odamenjek beszélgetni valakihez, és a környéken flangáló más babakocsisok oda se bagóznak rám, pedig vannak bőven. Max néha egy-egy öreg nénike csodálja meg a babámat. Komolyan mondom, én jobban érzem magam, ha a lakásban maradok, mintha kimegyek az emberek nem-társaságába. Szóval inkább a rémhírek a bölcsikről, mint az én remete-életmódom!

Kata írta...

Ne ijesztgessetek csajok, mert megkevesbe lesz kedvem hazamenni. :)
Csak pozitivan!
Egyebkent a bolcsin speciel nem csodalkozom, en azt hittem az oviba is 2 evvel elotte jelentkezni kell, es akkor is csak varolistas leszel. Foleg ha nem dolgozol, vagy van esetleg kisteso.
En inkabb azon aggodok, ha egyszer odakerul a baba milyen ellatast fog kapni... mert kozossegbe jaratni meg akarom, de nem mindegy milyenbe...

Olgi írta...

Timi, ha van kedved, kedvetek, es belefer a napirendbe, gyertek el hozzank! Jol esik egy kis beszelgetes napkozben is.

Kata, ti meg szerintem jól ellesztek még Svájcban egy ideig. Ott is halál drága a bölcsi, ovi, mint általában tőlünk nyugatabbra? A jövőbeli ellátás színvonalán is biztos jókat lehet gondolkozni, ennyire még nem szaladtam előre.

Névtelen írta...

Nemtom a passwordomet...
szoval mi oviba nem kerultunk be, de aztan atutaltunk egy kis let az ovi alapitvanyanak es csodak csodaja felvettek. Ez balkan.

Soundria

Kata írta...

Hat errefele a rendszer ugy van kitalalva, hogy az anyukak nem dolgoznak, es az ovoda a gyerek kozossegbe szoktatasara van csak, mivel napi 3 ora kilenctol delig. Az ovi elotti bolcsi/Spielgruppe napi ket ora.
Amennyiben nem akarsz felmondani a munkahelyeden, kuldheted a babat egesz napos bolcsibe es oviba persze. Itt nincs gyes, 3 honapot maradhatsz otthon es egyes jofej cegek (a jofejek tenyleg) adnak meg ezutan 3 honap fizetesnelkuli szabadsagot ha kered, szoval 6 honap. Utana bolcsi. Korulbelul gyerekenkent napi 100 CHF-be kerul. Egy itteni (felallasu) bankban dolgozo ismerosom osztol ket picit jarat majd bolcsibe, es a teljes fizuja ramegy majd.
Szoval persze valahol meg kell becsulni a magyar szocialis halot, hogy van, elismerem.

Olgi írta...

Soundrianak: Ez szerintem csak akkor fogadhato el, ha mar elore tiszta a "szabalyszeruseg", ha fizettek ennyit v. annyit, mehet a gyerek. Dehat nem ugy tunik, hogy ez igy lett volna. Igy mar trukkozesek teteje.
Igen, valamilyen - nemdolgozasi es ellatasban maradasi - szempontbol irto kenyelmes ez a Mo-i rendszer, hogy 3 hosszu even at meg fizet is a babasoknak az allam. Hogy nem sikerult ehhez meg hozzanulni a rendszervaltas ota? Mondjuk nekem aztan jo, hulye leszek nem kihasznalni...
Amugy vannak porgosebb helyek, Hong-Kongban szules elott 1 honap pihi, szules utan 1 honap, aztan huzas vissza dolgozni! Es valahogy - legalabbis innen messzirol nezve - megis milyen jol mukodnek azok a tarsadalmak is, ahol valamelyik szulo fizuja remegy az 1-2-3 bolcsire / ovira...

Unknown írta...

Sziasztok!
Szintén első "kommentes" vagyok. A környékünkön is van néhány babakocsis sétáló anyuka-nagymama, akik még meg is sértődnek, ha rájuk köszönök. A többiekkel (merthogy sokan vagyunk, új a lakótelep) már beszélgetünk is néha. Egy 3 gyermekes anyuka (a legkisebb Lolával egyidős) nem vihette eddig a legnagyobbat oviba, mert volt egy kisebb. Na pláne, most már kettő is van. Ettől eltekintve a nagyobbikat (5 éves) végre bevették, és úgy tűnik, hogy 3,5 évesen a kisebbet is be fogják. De ehhez rendszeresen vinni kell a papírt, meg a használt sütőolajat is:-) (Az ovi ebből csinál magának pénzt...) Ez is vicces, nem???
Van még egy beépítetlen rész itt nálunk, amit úgy adtak el egy vállalkozónak, hogy kötelező ovit, bölcsit is építenie-üzemeltetnie. Azóta a vállalkozónak se híre, se hamva, pedig én ebben reménykedtem:-( Szóval a város szélén sem jobb a helyzet.

Andi