Vadnyugat


Elutaztunk nyugatra, Wyoming-ba. Ez az USA legritkábban lakott állama, ahol majdnem három Magyarországnyi területen csupán fél millió ember él. A surgázott imidzs valóban a lovaglós-cowboy-os, Marlboro-reklámos hely. Wyoming nem hivatalos beceneve amúgy pont ez: cowboy állam.

Az útikönyv szerint az "ország legfestőibb" repterén landoltunk (bocsánat, de az ilyesféle jelzők az USÁ-ban naponta többször használatosak, bár az ország helyett sokszor a világ szó csúszik be), mely a Grand Teton Nemzeti Parkban található. Valóban szép, hófödte hegyek fogadtak minket, más kérdés, hogy ennek augusztusban mennyire lehet örülni, ha épp nem síelni vágyunk:


Szerencsére az nem tűnt fel, hogy a leszállópálya ezen a reptéren a legrövidebb az országban.

A fából épült reptér nemcsak azért forgalmas, mert ez az egyik legközelebbi csomópont a Grand Teton Nemzeti Parkkal szomszédos Yellowstone Parkhoz, hanem mert magánrepülők is érkeznek szép számmal, pl. Dick Cheney, Harrison Ford, Sandra Bullock pihen itt rendszeresen. (Egy katalógusból meg a szállodai szobák árából rájöttünk, hogy nem csak fontos nagyváros környékén lehetnek csillagászatiak az ingatlanárak, hanem falusi kis lakások esetén is.)

A reptérhez közeli 9 ezres településen, Jacksonban viszont nem bírtak magukkal, adtak egy nagy adag modernizált ultragiccses vadnyugatot a turistáknak. Tornácos, korabeli szalonra hajazó faházak, fajárda, kalapbolt, és mindenféle szuvenírbolt, ahol vehetsz szarvasagancs-csillárt hatezerért, meg kitömött medvét még sokkal többért (itt biztos önköltségi áron). Szerintük ilyen egy ügyvédi iroda:


Ezen kívül véletlenül az is kiderült, hogy itt rendezik meg "a világ leghosszabb lövöldözését", ami abból áll, hogy évtizedek óta májustól szeptemberig majdnem minden nap (csak vasárnap van pihi) kosztümös színészek előadásában egy korabeli település életképeibe pillanthatunk bele, ahol néhány lövés is eldördül, amitől Lola teljesen jogosan még a produkciótól messze is sírva fakad. (Tipp az olvasóknak: Gyuszkó szerintem rávehető arra, hogy az előadásról készült videót feltöltse.)

Egy konstruktív érdekességet láttunk, nevezetesen a jelzőlámpa nélkül gyalogosátkelők környékén. Az utca mindkét oldalán van egy rikítóan sárga zászlókat tartalmazó oszlop, és ha át akarsz menni, láthatóbbá teszed magad, ha a zebrán ilyen feltűnő zászlóval flangálsz. Aztán amint átértél, az adott oldali oszlopba tűzöd a zászlót, és kész. Enyhén útépítő munkás külsőt kölcsönöz, de azért egész jó ötlet, nem? Jacksonról elég is ennyi szöveg, további fotók ebben az albumban találhatók.

2 megjegyzés:

Pálma írta...

Kösz a hosszú bejegyzést!

Olgi írta...

Gyuszkóé hosszabb lett, tény, hogy az a rész volt izgibb.